abonneren

Veel sneller surfen met nieuwe standaard voor kabelinternet

Met een nieuw aangekondigde standaard voor kabelinternet moeten internetverbindingen vele malen sneller worden. De specificaties voor de standaard, DOCSIS 3.1 genaamd, werden vandaag bekendgemaakt.

Op dit moment maakt kabelinternet gebruik van versie 3.0 van de DOCSIS-standaard. Hiermee kunnen snelheden van honderden megabits per seconde worden gehaald. Dankzij de nieuwe standaard is in theorie een maximumsnelheid van 10 gigabit per seconde mogelijk. Ook het uploaden wordt met de nieuwe standaard opgekrikt naar 1 Gbps. Daarnaast breidt de 3.1-standaard de capaciteit uit, waardoor er meer gegevens verzonden kunnen worden over dezelfde kabels, meldt Cablelabs.

Om gebruik te maken van de nog niet verschenen internetstandaard heb je wel een nieuw soort kabelmodem nodig. Ook deze moeten nog worden geproduceerd. Het zal volgens Cablelabs daarom vermoedelijk nog enkele jaren duren voordat de overstap wordt gemaakt naar het nieuwe, snellere kabelinternet.

Om deze overstap te vergemakkelijken, kunnen oudere modems het netwerk delen met de nieuwe modems. Providers hoeven hierdoor dus niet al hun klanten tegelijkertijd een nieuwe modemvariant op te sturen.

Volgens de OESO, een samenwerkingsverband van ontwikkelde landen, is het kabelinternet in Nederland net iets populairder dan internetten via de telefoonlijn, het zogenaamde DSL-internet. In juni van het vorige jaar telde Nederland 20,1 DSL-aansluitingen per honderd inwoners, tegenover 17,5 aansluitingen voor internet via de kabel. 

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Kabelinternet, docsis