Vast internet via 4G op Fritz!Box-router

Heb je (tijdelijk) geen vast internet of is de verbinding niet stabiel, dan kan 4G een prima back-up zijn. Dat kun je bereiken door bijvoorbeeld een smartphone op je router aan te sluiten, of door een aparte 4G-router te plaatsen met zijn eigen wifi-netwerk. Vast internet via 4G dus, hoe stel je dat in?

Er is niets zo vervelend als een haperende internetverbinding. Woon je op een plek met goede mobiele dekking, dan kan mobiel internet uitstekend dienstdoen als back-up. Ook als je nog wacht op een vaste internetaansluiting, bijvoorbeeld na een verhuizing, is het handig om tijdelijk terug te kunnen vallen op mobiel internet. Veel routers geven je die mogelijkheid. We nemen de bekende AVM Fritz!Box 7490 hier als uitgangspunt.

Deze router wordt onder meer door Xs4all geïnstalleerd als je dsl of glasvezel afneemt. Zoals bij veel routers kun je een 4G-usb-dongle op een van de usb-poorten aansluiten. De internetverbinding van die dongle kun je direct activeren maar ook gebruiken als back-up, voor als vast internet wegvalt. Heb je geen dongle maar wel een oude smartphone? Op diverse uitvoeringen van de Fritz!Box kun je daarmee hetzelfde bereiken. Ideaal als je nog een oud toestel in de kast hebt liggen.

Lees ook: Zo stel je een mobiele hotspot in op iOS en Android

4G-dongle of smartphone aansluiten

Om een 4G-usb-dongle of smartphone te gebruiken voor internet is het verstandig de Fritz!Box eerst van de laatste firmware te voorzien. Voor een smartphone is het natuurlijk belangrijk dat deze usb-tethering ondersteunt. Dit kun je via de instellingen nagaan. Bij Samsung ga je hiervoor naar onderdeel Tethering en Mobiele hotspot. Om het in te schakelen moet je de smartphone eerst aansluiten op een vrije usb-poort van de Fritz!Box. Daarna activeer je op de smartphone de usb-tethering. Ga hierna met een browser naar de gebruikersinterface van de Fritz!Box. Die bereik je doorgaans via http://fritz.box.

In het menu Internet zie je nu de optie Mobile Communications. Hier kun je ervoor kiezen om de internetverbinding via usb-tethering te laten lopen. Heb je internet via dsl dan kun je er ook voor kiezen om usb-tethering pas te gebruiken als de dsl-verbinding wegvalt. Als de verbinding terugkomt en langer dan 30 minuten stabiel is wordt automatisch weer overgeschakeld naar dsl. Op plekken met goed mobiel bereik is de snelheid via 4G vergelijkbaar of zelfs beter dan via dsl. Helaas is zo’n optie er niet voor internet via glasvezel, hoewel haperingen hier minder vaak voorkomen.

vast internet via 4g

© PXimport

Fritz!Box 6820 LTE installeren

AVM heeft met de Fritz!Box 6820 LTE ook een router die specifiek is ontwikkeld voor 4G. Het werkt zelfstandig en is dus niet specifiek een back-up voor de vaste verbinding, al kun je het daar natuurlijk wel prima voor gebruiken. Je kunt het neerzetten waar je maar wilt, liefst op een plek met goed bereik. Valt het bereik toch tegen, dan kun je er helaas geen externe antenne op aansluiten. Aan de onderkant vind je een slot voor een normale simkaart.

Voor een micro- of nano-simkaart heb je een adapter nodig die helaas niet is meegeleverd. De voeding gaat via een 220v-netadapter. Een usb-aansluiting zou het apparaat wat flexibeler hebben gemaakt. Gebruik op een boot of in de auto wordt nu lastig terwijl het energieverbruik er laag genoeg voor is, tot zo’n 12 watt. Het apparaat heeft één gigabit-ethernetpoort voor bijvoorbeeld een pc, eventueel uit te breiden met een switch.

Je zult apparaten waarschijnlijk vooral met wifi verbinden. Dat is helaas beperkt tot de 2,4GHz-band. Wel biedt het apparaat de 802.11n-standaard voor snelheden tot 450 Mbit/s.

De 6820 LTE is in een handomdraai in gebruik te nemen. Je maakt vanaf een laptop verbinding met het wifi-netwerk, waarbij je de netwerksleutel gebruikt die op de sticker onderop het apparaat staat. Vervolgens kun je de gebruikersinterface openen met een browser op 192.168.178.1. Die lijkt overigens sterk op die van de gewone Fritz!box en ook veel functies komen overeen.

vast internet via 4g

© PXimport

Voor de internetverbinding is het een kwestie van het kiezen van je provider gevolgd door het invoeren van een eventuele pincode. Zelf moesten we overigens wel eerst een firmware-update uitvoeren om ook T-Mobile te kunnen kiezen en te laten werken. Met de oudere firmware en handmatige instellingen lukte dat niet. Op de voorkant van de router geven drie led’s de signaalsterkte aan. Onder het kopje Internet vind je bij LTE Information uitgebreide details over de mobiele verbinding.

Gastnetwerk

De 6820 LTE geeft je veel extra opties. Zo kun je via vpn verbinding met je netwerk thuis maken. Ook kun je het apparaat op afstand configureren, handig als je de router bijvoorbeeld in je vakantiehuis hebt geplaatst. In die situatie kun je bijvoorbeeld ook een gescheiden wifi-netwerk voor gasten opzetten, handig als je het huisje af en toe verhuurt en niet wilt dat gasten andere apparaten in je netwerk kunnen benaderen.

Om het te activeren ga je naar Guest Access in het onderdeel Wireless. Je kunt hier een aparte netwerknaam (ssid) voor het gastnetwerk instellen en wat extra opties. Zo kun je gasten bijvoorbeeld omleiden naar een portaal. Je kunt hier een eigen draai aan geven met een persoonlijke tekst of gebruiksvoorwaarden en een afbeelding of logo.

Gasten krijgen standaard het toegangsprofiel Guest. Door dit toegangsprofiel te bewerken kun je nog meer beperkingen instellen. Hiervoor ga je naar Internet / Filters / Access Profiles. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van de toegangstijden of blokkeren van bepaalde websites of applicaties (zoals BitTorrent).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten