abonneren

Vandaag grootschalige IPv6-test

Meer dan 430 grote internetpartijen testen vandaag IPv6. Denk aan: Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, et cetera. Ze stellen hun websites ook via IPv6 beschikbaar om te controleren of het netwerk functioneert en de fallback naar IPv4 goed werkt.

Binnenkort zijn de IPv4-adressen op en moeten websites en hostingbedrijven overschakelen naar IPv6. Dat is een feit. Om de overgang soepel te laten verlopen, gaan grote partijen vandaag testen met IPv6. 

Fallback
De meeste gebruikers merken daar niets van. Als de verbinding al via IPv6 werkt, zijn de websites van 434 bedrijven keurig benaderbaar, maar ook als de verbinding via IPv4 tot stand komt. In dat geval moet de server terugvallen op het oudere protocol. 

Mocht het niet werken: Google schat dat dat in 0.05 procent van de gevallen is, dan geeft de website dus nul op het request. Wie geïnteresseerd is in het wel of niet functioneren van de fallback, kan hier testen: http://ipv6test.google.com/

Bizar veel
Er zijn heel wat combinaties mogelijk bij IPv4: 4,3 miljard om precies te zijn. Toch is dat veel te weinig.  Bij IPv6 zijn er veel meer combinaties mogelijk: 3,4×10 (38) om precies te zijn. Hoe spreek je dat uit? 340 sextiljoen. Iets meer dan er mensen op aarde wonen dus. 

Het probleem bij de overstap, is dat IPv4 en IPv6 niet compatible zijn. Daardoor moet het hele internet dus overstappen van IPv4 naar IPv6. Een forse klus die niet fout mag gaan.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie