Turkije verbiedt groot deel van Google-diensten

Turkije heeft een groot aantal Google-diensten, waaronder Google Translate, Google Docs en Google Books, afgesloten. Volgens Google is dat een foutje van de Turkse regering, die alleen van plan zou zijn YouTube te blokkeren.De Turkse telecomtoezichthouder heeft het grootste deel van Google's ip-adressen geblokkeerd, zonder deze zet te verklaren.

Getroffen diensten zijn Google Translate, Google Docs, Google Books, Google AppEngine, FeedBurner en AdWords. De blokkade zou onbedoeld zijn. Turkije blokkeert sinds 2008 YouTube al, maar zou vorige week onbedoeld doorgeschoten zijn in de blokkade.

Het incident is koren op de molen voor de vrije pers in Turkije, die fel gekant is tegen de censuur op sites als YouTube. Organisaties als Reporters Without Borders roepen de Turkse overheid op om een eind te maken aan de bekrompen censuurwetgeving. Volgens de Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) zou Turkije maar liefst 3700 websites om politieke of willekeurige redenen blokkeren.

Turkije zelf claimt dat Google de blokkade versneld op zou kunnen heffen, als het bedrijf zich als belastingbetaler registreert. YouTube betaalt op dit moment in 20 landen belasting, Turkije wil nu ook graag inkomsten zien. Google is dit echter niet van plan; het bedrijf heeft namelijk geen servers in Turkije staan.

The Register

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: