Trump hekelt e-mail, encryptiedienst komt juist terug

Donald Trump heeft zich kritisch opgesteld tegenover het e-mailen van vertrouwelijke documenten. Hij roept het Amerikaanse volk op om belangrijke informatie voortaan op een briefje te schrijven en aan de koerier mee te geven. Toevalligerwijs komt op de dag van zijn inauguratie juist een oude bekende terug: de extra goed beveiligde e-maildienst Lavabit.

Trump laat weten weinig vertrouwen te hebben in het concept e-mail in het algemeen als het gaat om de veiligheid van vertrouwelijke informatie. De enige manier om een stuk veilig in de handen van de ontvanger te krijgen, zegt hij, is het op te schrijven en mee te geven aan een koerier. 

 

Schandpaal

 

Ironisch genoeg heeft de toekomstige Amerikaanse president zijn verkiezing mede te danken aan slecht beveiligde e-mails. Zijn concurrent Hillary Clinton werd aan de schandpaal genageld omdat zij haar privémail gebruikte voor het versturen van vertrouwelijke stukken. Die klap kwam ze niet meer te boven. 

Trump gaat in het artikel ook verder in op het uitzetten van Russische diplomaten die verdacht worden van betrokkenheid bij de hack die de e-mails van Clinton openbaarde. Hij riep op tot terughoudendheid tot zeker is dat de Russen daadwerkelijk achter de hack zitten. Van hard bewijs is tot nu toe nog geen sprake. 

 

Lavabit

 

Noem het toeval of niet, op de dag dat Trump gaat worden geïnaugureerd, 20 januari, moet hij wellicht een deel van zijn woorden terug gaan nemen. Dan komt namelijk ook een oude bekende terug op het strijdveld: Lavabit. Dat is een e-maildienst die een stuk beter beveiligd is dan gewone diensten. Lavabit werd in 2013 offline gehaald, maar het team achter de dienst heeft altijd aangegeven aan een nieuw, verbeterd systeem te werken. 

Op de website van Lavabit staat een klok die aftelt naar 20 januari. Dan zou de vernieuwde dienst online moeten komen. 

Geschreven door: Daan Doedens op

Category: Nieuws, Internet

Tags: e-mail, encryptie, snowden, trump, lavabit