abonneren

Strijd barst los tussen Facebook en Adblock Plus

Kortgeleden kondigde Facebook aan adblockers te gaan blokkeren op het sociale netwerk. Het wachten was op een tegenreactie, en die is er inmiddels vanuit de Adblock Plus-hoek. De strijd is dan ook officieel losgebarsten tussen de twee bedrijven.

Facebook serveert advertenties op een nieuwe manier, waardoor ze door adblockers niet meer opgepikt worden. Reclame neemt de vorm aan van 'gesponsorde' berichten in het nieuwsoverzicht van gebruikers. Ze hebben wel de mogelijkheid om advertenties te verbergen. 

De makers van Adblock Plus vinden die ontwikkeling helemaal niets en stelt dat Facebook-gebruikers zelf moeten kunnen bepalen of ze reclame aangeboden krijgen of niet. Via een omweg was het daardoor al vrij snel mogelijk de Facebook-ads toch weer te blokkeren.

Workaround

Adblock Plus-gebruikers konden handmatig een filter toevoegen in het instellingenmenu van de plugin. Het voor- en na-verschil is duidelijk zichtbaar in een vergelijkingsscreenshot die Adblock Plus deelde - zie bovenstaande afbeelding.

Facebook kwam daartegen echter snel in actie en de workaround werkt nu dan ook niet meer. Het sociale netwerk zegt het 'jammer te vinden' dat Adblock Plus op een dergelijke manier te werk gaat. Te meer omdat de 'oplossing' er ook voor zorgde dat berichten van vrienden soms verdwenen. 

En ja, de vraag is nu natuurlijk hoe Adblock hier weer op gaat reageren...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Facebook, Adblock Plus

Nieuws headlines

Laatste reactie