abonneren

Strato HiDrive Free: 5 GB gratis opslag

We zien steeds meer gratis diensten voor online opslag. Strato kan niet achterblijven en komt nu ook met een interessante gratis dienst: HiDrive Free met 5 GB opslag.

De gratis dienst is te gebruiken voor gebruikers van Windows, Linux of Mac. De bestanden worden opgeslagen in Duitse servercentra. Strato is onderworpen aan de strenge Duitse privacywetgeving. Standaard staan de bestanden van gebruikers overigens wel onversleuteld op de servers van Strato. Het is natuurlijk wel mogelijk om je eigen bestanden voordat je gaat uploaden zelf te versleutelen met een van de gratis tools, zoals TrueCrypt. Het up- en downloaden van bestanden is overigens wel beveiligd via een SSL 256 verbinding.

Toegang tot je bestanden kan met elk apparaat met internettoegang. Werk je via een computer, dan maak je toegang via de filemanager in de browser. Via WebDav kun je HiDrive als lokale harde schijf inzetten. Gebruikers van een Windows- of Android smartphone hebben via een app toegang tot hun bestanden. Er is ook een iPhone app, maar deze is nog niet goedgekeurd door Apple. Bestanden delen met derden realiseer je via sharelinks. 

Gratis online opslag neemt momenteel een hoge vlucht. Strato is met 5 GB gratis online opslag niet uniek. Ook Amazon Cloud Drive, AVG LiveKive, Box.net, OpenDrive, SugarSync en Ubuntu One hebben vergelijkbare proposities. Strato onderscheidt zich op een aantal punten positief ten opzichte van de concurrentie.

Zo zijn er bij Strato HiDrive Free geen vervelende advertenties te zien. Ook bij het uploaden geldt geen snelheidsbegrenzing. Er zijn aanbieders van gratis online opslag die de uploadsnelheid beperken door de bandbreedte te knijpen. De maximale grootte van een individueel bestand dat je kunt uploaden is  2 GB. Hiermee is HiDrive Free ook geschikt voor het backuppen van grote bestanden. Ter vergelijking: bij concurrent Box.net, bij wie je ook gratis 5 GB krijgt, is de maximale bestandsomvang slechts 25 MB. Mocht de gratis opslagdienst van Strato bevallen, dan kun je altijd upgraden naar betaalde varianten, met meer opslagruimte en meer features, zoals ftp-toegang, mailupload en rsync-toegang.

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Nieuws, Internet

Tags: