Startmenu voor Windows 8

Wie Windows 8 installeert, schrikt wel even van die Metro-interface-zonder-startmenu. Dat is misschien handig op een tablet, maar op een desktop-pc? Gelukkig is er een uitweg!

Dat lang niet iedereen gediend is van het verdwijnen van het vertrouwde bureaublad blijkt uit een online poll van zusterblad PC-Active: 95% van de gebruikers vindt dat maar niets. Er zijn gelukkig mogelijkheden om je vertrouwde Windows-omgeving terug te krijgen.

Klein Metro-menu

Start8 download je van www.stardock.com/products/start8. De installatie heb je met enkele muisklikken voor elkaar en meteen erna vind je de Windows-knop linksonder terug. Klik je hierop dan duikt effectief een startmenu op. Dat lijkt echter niet bepaald op het startmenu van Windows 7. Het is een verkleinde versie van de Metro-interface, waarbij je met een horizontale schuifbalk door het Apps-overzicht kunt bladeren. Maar goed, je hebt een startmenu met zoekfunctie en vanuit het contextmenu van de knop kun je Windows meteen ook afsluiten.

Classic Shell zorgt voor een vertrouwder startmenu.  Het programma is niet alleen voor Windows 8 bedoeld: het laat zich net zo goed onder Windows Vista en 7 installeren. Via Settings, Classic Start Menu kun je de skin aanpassen en enkele sneltoetsen herdefiniëren. Selecteer je onderaan de optie All Settings dan komen er nog veel meer aanpassingsmogelijkheden bij, verdeeld over elf tabbladen. Met name het tabblad Language is interessant, omdat je de interface zo Nederlandstalig kunt maken.

Windows 7-kloon

Wil je een startmenu dat nagenoeg identiek is aan dat van Windows 7, dan moet je bij ViStart zijn. Dit programma was aanvankelijk bedoeld om Windows XP een typisch Windows 7-startmenu te geven, maar het werkt (vooralsnog?) ook onder Windows 8. Tijdens de installatie stelt de tool voor om bepaalde extra software mee te installeren: door twee keer op Decline te klikken vermijd je dat. Na installatie en een eventuele herstart, vind je de vertrouwde knop en dito startmenu inderdaad netjes linksonder terug, helaas wel gedeeltelijk in overlap met het applicatie-icoon van Windows 8.

Nu is het wel zo dat Windows 8 nog altijd automatisch opstart in de Metro-interface, van waar je dan naar het bureaublad moet doorklikken. Ook daar valt iets aan te doen. Open de Verkenner en navigeer naar C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup (indien nodig open je eerst het tabblad View en plaats je een vinkje bij Hidden items). Rechtsklik hier op een lege plek en kies New, Shortcut, waarna je de opdracht C:\Windows\explorer.exe shell:::{3080F90D-D7AD-11D9-BD98-0000947B0257} invoert en van een geschikte naam voorziet. Als je Windows vervolgens opstart, krijg je eerst gedurende enkele seconden Metro te zien waarna de interface plaats maakt voor het bureaublad van Windows 7 – excuseer, 8.

Met een snelkoppeling spring je zo naar het bureaublad.

Met een snelkoppeling spring je zo naar het bureaublad.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop