Met Silk breng je data op internet met elkaar in relatie. Via gereedschappen kun je informatie op een aantrekkelijke manier visualiseren, delen en publiceren.

Als je naar informatie zoekt over een bepaald onderwerp en je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld Wikipedia of soortgelijke bronnen, verzandt dit al snel in het openen van vele webpagina's of tabbladen, waardoor het een tijdrovend karwei is de informatie met elkaar te vergelijken, te sorteren en in één document te bewaren. Het Amsterdamse bedrijf Silk brengt hier verandering in.
Silk is een webapplicatie waarmee je snel een website maakt met een of meerdere pagina's, die je desgewenst onderverdeelt in subpagina's waarop je tekst en beeld plaatst met informatie over elk denkbaar onderwerp. Kies een naam voor de website en als deze beschikbaar is, kun je direct aan de slag in de editor van Silk.
Deze editor is uitgerust met een aantal gereedschappen, die zowel de beginnende als de ervaren gebruiker voldoende mogelijkheden biedt om de pagina aantrekkelijk vorm te geven. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse functies om de tekst op te maken en om afbeeldingen te importeren. Het is tevens mogelijk om bestaande data in Silk te importeren met behulp van een csv-bestand. Silk maakt hiermee automatisch een website die je verder kunt aanpassen en uitbreiden.

Taggen
De kracht van Silk zit hem vooral in de koppeling van de content door middel van tags. Het toevoegen van tags aan de content maakt het mogelijk om de inhoud te filteren en relevante informatie te tonen. Sander Koppelaar, operationeel medewerker en woordvoerder bij Silk, legt ons uit dat er voortdurend nieuwe manieren worden bedacht die het voor de gebruiker makkelijker moeten maken om content toe te voegen en om zowel tekst- als beeldmateriaal snel en eenvoudig te voorzien van tags. Silk biedt bijvoorbeeld suggesties die je kunt aanklikken om ze snel toe te voegen aan de content op de pagina en er zijn widgets waarmee je pagina's voorziet van grafieken, kaarten en andere visuele hulpmiddelen.
Je kunt een Silk-website voor iedereen toegankelijk maken, privé bewaren of alleen specifieke contacten uitnodigen om de informatie te gebruiken. Je kunt andere gebruikers tevens toestemming geven informatie toe te voegen of te veranderen. Als de website openbaar is, kunnen gebruikers zelf bepalen hoe de informatie wordt weergegeven en welke informatie wordt getoond.

Onbekend maakt onbemind
Silk is een potentiële killerapplicatie, maar doordat er nauwelijks vergelijkbare producten bestaan, is dat wellicht tevens de handicap van het bedrijf. Sander Koppelaar legt uit: "We doen er alles aan zo helder mogelijk te formuleren wat de mogelijkheden zijn van ons product, maar omdat wij een nieuw product bieden is dit niet altijd even eenvoudig. Vergelijk het maar met de introductie van een programma als Excel: toen dat werd geïntroduceerd, was het ook niet meteen duidelijk wat je ermee kon. Pas toen de gebruikers ermee aan de slag gingen, werden hier steeds meer toepassingen voor bedacht."
Inmiddels zijn er enkele bedrijven en websites die Silk gebruiken om hun al bestaande informatie over te zetten en zijn er diverse particuliere initiatieven die de mogelijkheden en soorten toepassingen van Silk tonen.

Lange adem
Websites zoals Wikipedia of IMDb, maar ook YouTube of Flickr danken hun succes voornamelijk aan de inspanningen van de gebruikers. Ook het succes van Silk valt of staat bij de gratie van user generated content. Het bedrijf heeft hierdoor een lange adem nodig, want zoiets kost een aantal jaren. Silk vond hiervoor onlangs steun bij het Amerikaanse investeringsfonds New Enterprise Associates (NEA), dat maar liefst € 1,3 miljoen investeert in het bedrijf. Het is goed mogelijk dat we nog veel zullen horen van Silk.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

eenvoudig pagina's en koppelingen maken

content op vele manieren visualiseren

Minpunten

hoge leercurve

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten