abonneren

Samsung neemt elektronicamaker Harman over

Samsung heeft audio- en electronicabedrijf Harman International Industries overgenomen. De techgigant betaalt 112 dollar (iets meer dan honderd euro) per aandeel, wat neerkomt op zo’n 8 miljard dollar. Harman is vooral bekend om zijn infotainmentsystemen.

Lees ook: ArtPC Pulse van Samsung is rond en modulair

Met de overname wil Samsung een grote stap zetten in audio, en dan voornamelijk in auto’s. Harman heeft verschillende dochterondernemingen op dat gebied, waarvan Harman/Kardon en JBL de bekendste zijn. Apparatuur van die bedrijven is al in veel auto’s en huizen ingebouwd.

 

Automotive

 

In het afgelopen jaar was tweederde van de verkopen van Harman gerelateerd aan automotive. Dat waren voor een groot deel audiosystemen, maar het bedrijf doet ook steeds meer op het gebied van veiligheid en security.

Harman is ook marktleider op het gebied van connected cars, een divisie waar Samsung ook erg geïnteresseerd in zal zijn. Inmiddels zijn meer dan 30 miljoen auto’s uitgerust met aan het Internet of Things gekoppelde audiovisuele systemen.

 

Internet of Things

 

Het zijn vooral die twee onderdelen van Harman die voor Samsung interessant zijn, en dan voornamelijk de combinatie ervan. Automotive zet de deur open voor Samsung om niet alleen in huizen aanwezig te zijn, maar ook onderweg een grotere rol te spelen dan alleen door smartphones. Dat kan bijvoorbeeld door Samsung-besturingssystemen te integreren in auto’s, met een user interface die een combinatie is van wat Harman en Samsung te bieden hebben. Ook zelfrijdende systemen moeten hier een rol in gaan spelen.

Ook de IoT-toepassingen zijn legio. Harman heeft ook expertise in cloudoplossingen voor bedrijven en consumenten, iets waar ook Samsung niet omheen kan en, in tegenstelling tot Apple en Google, zelf nog geen voet aan de grond heeft kunnen krijgen. Met de overname krijgt Samsung de beschikking over 8000 ontwerpers en ontwikkelaars die connected devices maken.

Door de overname zet Samsung dus tegelijkertijd stappen in de autobranche en in het Internet of Things. De deal, als die tenminste wordt goedgekeurd door de aandeelhouders, moet halverwege 2017 afgerond zijn. 

Geschreven door: Daan Doedens op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Harman, automotive, Iot, Samsung

Nieuws headlines

Laatste reactie