abonneren

Rusland houdt bloggers streng in de gaten met nieuwe wet

In Rusland is sinds vandaag een nieuwe wet van kracht, waarmee de overheid meer controle heeft over bloggers en ze sancties op kan leggen zodra ze zich niet aan de regels houden.

Zodra bloggers 3000 of meer unieke bezoekers per maand noteren, dienen ze zich te registeren bij de autoriteit die over massamedia gaat: Roskomnadzor. Vanaf dat moment vallen ze onder dezelfde regelgeving als de grote mediakanalen.

Op diens beurt houdt dat in dat de blogger in kwestie niet meer anoniem mag blijven, data van bezoekers tot zes maanden moet bewaren en dat de informatie moet worden opgeslagen op Russische servers. De overheid kan die data dan te allen tijde opvragen en behoudt het recht om websites zonder toelichten te sluiten. Vloeken mag ook niet meer.

Draconisch

Tegenstanders van de wet noemen deze 'draconisch' en zien het ook niet gebeuren dat de wet te handhaven is, ondanks dat bloggers nu een boete riskeren tussen (omgerekend) 210 en 630 euro. Velen maken namelijk gebruik van populaire sociale netwerken als Facebook en LiveJournal, wiens servers zich buiten Rusland bevinden.

Zo meldt de BBC dat critici vermoeden dat dit de eerste stap is richting het verbannen van deze netwerken. Sinds in april bekend is geworden dat de wet er zou komen, is men al op zoek naar manieren om net ónder de 3000 unieke bezoekers te blijven. Zo blijft 'het internet als laatste eilandje met vrijheid van meningsuiting van Rusland' nog behouden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: blog, Rusland, livejournal