}
abonneren

Review: Fit met een stappenmeter

Meer lichaamsbeweging nodig? De nieuwe website Stappenplan.nl zorgt dat u inzicht krijgt in uw dagelijkse beweging. Een stappenmeter stimuleert dat u vaker achter uw bureau vandaan komt.

Als redacteur zit je vaak uren achter je pc te zwoegen. De enige keren dat je de deur uit komt, word je tijdens persborrels volgestopt met bitterballen of moet je - alweer zittend - een productpresentatie aanhoren. De website Stappenplan.nl wil mensen zoals ik stimuleren om wat meer in beweging te komen. Want al heb ik een abonnement bij de sportschool, die maar een paar honderd meter van mijn werkplek verwijderd is, de tijd ontbreekt gewoon om regelmatig fanatiek te gaan sporten.

Stappenplan heeft bedacht, dat matig intensief bewegen veel effectiever is. Lopen en fietsen is veel gemakkelijker in te passen in het dagelijkse ritme van de meeste mensen: even een extra ommetje extra maken, de trap nemen of de fiets pakken voor een boodschap is gemakkelijker te doen dan je een paar keer per week in de sportschool in het zweet te werken.

Abonnement
Een abonnement op stappenplan kost € 82,50 voor het eerste jaar en daarna € 70. Voor dat bedrag krijgt u een stappenteller, een persoonlijk bewegingsprogramma en een wekelijks persoonlijk advies per e-mail. Bovendien krijg je ondersteuning van een team van bewegingsdeskundigen. Dat klinkt allemaal erg persoonlijk; blijkbaar ben je met Stappenplan beter af dan wanneer je zelf aan de slag gaat met een stappenmeter (oftewel pedometer), die je in de winkel kunt kopen voor ongeveer € 15. Is Stappenplan die (omgerekend) € 1,30 extra per week waard?

Meedoen
Na drie weken is het effect van de stappenmeter in ieder geval goed merkbaar: ik kijk regelmatig even of ik nog "op schema" zit en betrap me erop dat ik vaker naar de printer loop of een glas water ga halen. Bij aanvang van het trainingsprogramma heb ik mijn lengte en gewicht moeten opgeven. Daarna vul ik elke dag het aantal gemaakte stappen in op een webformulier. De stappenmeter moet aan je kleding worden bevestigd, zo dicht mogelijk bij de heup. Tijdens  het lopen zet je een rammelend elementje in de stappenmeter in beweging, die het aantal stappen registreert. Bij bevestiging aan een schoen of op kniehoogte bleek het apparaatje in de praktijk niet goed te werken.

Als je je gemiddelde staplengte hebt gemeten (rond de 60 à 70 centimeter) en in het apparaatje hebt ingevoerd, kun je aan het eind van de dag ook de afgelegde afstand bepalen. Voor Stappenplan telt echter alleen het aantal stappen, het aantal gefietste kilometers en het aantal zwembadbaantjes, die je hebt getrokken.

Haalbaar
Bij aanvang van het programma is niet bekend wat de doelstelling is: moet ik 10.000 stappen zetten, of is 5.000 ook al voldoende? Na een zoektocht op internet bleek 10.000 stappen een algemeen gangbare norm. Dat lijkt veel, maar het blijkt in de dagelijkse routine van iemand die zittend werk doet, makkelijk in te passen. Thuiswerkers en mensen die vanuit huis meteen in de auto stappen zullen wat moeite hebben de 10.000 dagelijkse stappen te halen, maar dat kan gecompenseerd worden door in de lunchpauze een wandeling te maken en regelmatiger op te staan om met een collega te overleggen, brieven naar de postkamer te brengen of aan te bieden om koffie te halen voor collega's. Tijdens een weekendje weg lukt het in de praktijk zelfs om elke dag meer dan 30.000 stappen bijelkaar te slenteren.

Persoonlijke mail
Na een week ontvang ik mijn eerste "persoonlijke" mailtje. De inhoud daarvan valt enigszins tegen: dezelfde gegevens die ik al op het webformulier heb ingevuld, ontvang ik nu nogmaals, samengevat in een mailtje. Stappenplan heeft wel wat berekeningen uitgevoerd, zoals het berekenen van de Body Mass Index (BMI) aan de hand van gewicht en lengte, met als conclusie: "u bent iets te zwaar". Het advies is: probeer de volgende periode 9.600 stappen te halen. Dat sluit aan bij de 10.000 stappen die op andere websites worden genoemd. Twee weken en twee adviesmailtjes later, blijkt de stappenmeter wel een stimulerende werking te hebben (je komt wat vaker in beweging), maar de "persoonlijke" adviesmailtjes vallen me eerlijk gezegd nog steeds tegen. Het laatste mailtje concludeert dat ik de afgelopen week minder stappen heb gemaakt dan vorige keer en raadt me aan om eens na te gaan waar dat aan kan liggen. Simpel, ik ben een weekend weg geweest en heb drie dagen lang bijna voortdurend rondgewandeld. Moet ik nu contact opnemen met de Stappenplan-medewerkers om uit te leggen waarom ik minder heb gepresteerd? Daarvoor is de drempel te hoog en er zit waarschijnlijk niemand op mijn verhaal te wachten. En waarom ontvang ik mijn mailtjes van een zeker Cees Romijn met een Hotmail-adres en niet via een iets professioneler ogend e-mailadres?

Ook de website heeft in die periode weinig nieuws te bieden: ik had gehoopt dat ik er voedings- en bewegingsadviezen zou kunnen vinden, maar de column van "de diëtiste" (waarom anoniem?) over de grote variatie van yoghurtsmaken in de supermarkt staat al drie weken onafgebroken op de homepage en wordt niet vervangen of aangevuld met meer columns, adviezen of andere lezenswaardige content.

Conclusie
Hoewel ik het idee goed vind, vind ik de prijs toch wat aan de hoge kant voor het gebodene. Er zijn voldoende websites te vinden die veel meer voedings- en bewegingstips bieden en dat ook nog eens gratis doen. Het beloofde 'persoonlijke' bewegingsprogramma en het wekelijkse persoonlijke advies per e-mail bestaan uit nauwelijks meer dan een (rekenkundige) bewerking van gegevens die je zelf hebt ingevoerd en die zonder menselijke tussenkomst kunnen worden aangemaakt en verzonden. Het gebruik van een stappenmeter is wel een goede gewoonte, omdat je daardoor bewuster wordt van de hoeveelheid beweging die je op een dag maakt. Maar om dagelijks het aantal stappen te noteren en met behulp van een Excelsheet te bepalen of je vooruit- of achteruit gaat, daarvoor heb je Stappenplan eigenlijk niet nodig.

www.stappenplan.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI