abonneren

Rechter verlaagt muziekpiraterijboete met 90 procent

In de spraakmakende zaak tussen de RIAA en student Joel Tenenbaum heeft de rechter een verrassende uitspraak gedaan. De oorspronkelijke boete, die Tenenbaum door een jury was opgelegd, wordt met 90 procent verlaagd.Joel Tenenbaum werd enige tijd geleden aangeklaagd door de RIAA voor het beschikbaar stellen van 30 muzieknummers via een p2p-netwerk.
In een rechtszaak werd Tenenbaum door een jury schuldig bevonden en werd de boete, conform de eis van de RIAA, op 675.000 dollar vastgesteld -- dat is 22.500 dollar per muzieknummer.

Tenenbaum is in hoger beroep gegaan en beweert dat de schadevergoeding 'excessief' is. De rechter is hiermee akkoord gegaan en heeft de boete met 90 procent verlaagd, naar 67.500 dollar (2250 dollar per nummer). Dat is driemaal het wettelijk voorgeschreven minimumbedrag. De rechter noemt dit een stevig bedrag, maar wil een signaal afgeven aan p2p-gebruikers. Tenenbaum is niet tevreden; hij beweert dit bedrag nooit op te kunnen brengen. Daarnaast claimt hij dat de muziekindustrie een schade van slechts $21 geleden zou hebben, gebaseerd op het aantal malen dat de muzieknummers daadwerkelijke gedownload zijn vanaf Tenenbaums p2p-account.

Ook de RIAA is niet blij met de uitspraak; de verlaging is een tegenslag voor de auteursrechtenorganisatie, die heeft aangegeven tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: