Readability

We bezoeken websites, lezen nieuwsberichten, volgen rss-feeds en gebruiken sociale nieuwsaggregators, maar we hebben niet altijd de gelegenheid om alles ook direct te lezen. Gelukkig zijn er webdiensten en applicaties die dergelijke teksten bewaren, zodat we ze op een ander moment kunnen lezen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Readability is al sinds 2009 gespecialiseerd in het converteren van webpagina’s naar beter leesbare pagina’s. Het biedt de mogelijkheid om artikelen in een leeslijst te bewaren of het artikel in de comfortabele tekstweergave te lezen. Readability werkt in de webbrowser, of met Android-apparaten, iPhone, iPad, Kindle, Twittercliënts, rss-aggregators en meer.

Bezoek www.readability.com/add-ons om de extensie voor Firefox, Chrome en Safari te downloaden. Na installatie daarvan bevat de webbrowser drie extra knoppen: de knop Read Now waarmee je meteen de tekstweergave van een artikel met Readability kunt lezen, de knop Read Later om een pagina toe te voegen aan een leeslijst, en de knop Send tot Kindle waarmee een leesbare versie van een webpagina naar jouw Kindle-account wordt bewaard. Deze drie knoppen zijn tevens te installeren als aparte bookmarklets.

De webapplicatie bevat een helder vormgegeven startpagina met aan de linkerzijde de leeslijst met toegevoegde artikelen, jouw favorieten, gearchiveerde artikelen, trefwoorden en een zoekfunctie. De berichten uit de leeslijst worden hiernaast met de kop en een korte samenvatting weergegeven. Klik op een artikel om het te lezen, of gebruik de iconen onder elk bericht om het te delen op Facebook, Twitter of e-mail. Je kunt het artikel naar de Kindle versturen of het downloaden in het ePub bestandsformaat. De twee laatst genoemde opties ontbreken in de mobiele applicaties.

De mobiele applicaties bevatten echter eigen unieke functies, zoals de gestures waarmee we door de lijsten en content navigeren. Links in het venster bevinden zich eveneens de leeslijst met bewaarde artikelen, favorieten, archief en tags. Hieronder Top Reads, dat een selectie bevat van de meest gelezen artikelen met Readability.

De fullscreen-weergave van de content is prettig. Een klik op het scherm is voldoende om alle gereedschappen van Readability weer zichtbaar te maken. We kunnen hiermee de typografie aanpassen en een keuze maken uit vijf fraaie lettertypen, het corps en de kolombreedte aanpassen en het artikel in nachtmodus weergeven. Rechts onder in de hoek vinden we functies om een artikel te markeren als favoriet, te archiveren, te verwijderen, of te delen. Readability bevat een interne webbrowser die wordt gebruikt om de originele websites te bekijken, maar je kunt er ook prima mee surfen en ad-hoc artikelen aan de leeslijst toevoegen of in tekstweergave lezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: read later