QUIC inschakelen in Chrome om sneller te browsen

Het QUIC-protocol van Google laat je sneller en veiliger browsen, maar zit nog in een experimentele fase. Hoe je er toch alvast je voordeel mee kan doen in Chrome, lees je hier.

Lees eerst: Hoe Google het web sneller en veiliger maakt met QUIC

Google heeft één groot voordeel bij zijn experimenten met QUIC. Het heeft niet alleen een belangrijk deel van de browsermarkt in handen, bijna iedereen gebruikt wel een van de servers van Google: de zoekmachine, Gmail en de andere Google-diensten. Doordat Google zowel de client- als serverkant bestrijkt, kan het dus eenvoudig met nieuwe protocollen experimenteren in realistische omstandigheden en op grote schaal. Dat deed het bedrijf eerder al met spdy, en nu met QUIC.

In 2015 heeft Google wat cijfers over hun experiment gepubliceerd. Hieruit bleek dat 75 procent van de verbindingen profiteren van de snellere opbouw van een QUIC-verbinding. Zelfs op Google search zag Google met QUIC nog een verbetering van 3 procent in de gemiddelde laadtijd van een pagina. En het procent traagste verbindingen met Google search laadt met QUIC een seconde sneller. Op YouTube krijg je met QUIC volgens Google zelfs 30 procent minder rebuffers te zien.

Toch moet je niet zomaar alle enthousiaste verhalen van Google geloven. Zo vind je op internet commentaren van gebruikers dat Google Maps plots veel sneller laadt als je QUIC in chrome uitschakelt… wees je er dus van bewust dat QUIC nog in een experimentele fase zit en dat het geen wondermiddel is.

QUIC in Chrome (en Opera)

Als je QUIC wilt proberen, werk je het best met de browser Google chrome of zijn opensourcebroertje chromium. QUIC is sinds Chrome 52 standaard ingeschakeld voor alle websites, en in vroegere versies alleen voor websites van Google. 

Wil je zien hoe het met QUIC gesteld is in je browser, open dan de pagina chrome://net-internals/#quic. Staat er QUIC Enabled: false, open dan de pagina chrome://flags/ en zoek naar experimenteel QUIC-protocol. Kies in het uitklapmenu Ingeschakeld en herstart chrome.

© PXimport

Als je daarna terug chrome://net-internals/#quic bezoekt, zie je er QUIC Enabled: true staan. Op dezelfde pagina krijg je ook een lijst te zien van alle QUIC-sessies die momenteel actief zijn. Hoogstwaarschijnlijk zie je hier alleen verbindingen naar Google-websites, zoals www.google.com, www.youtube.com, ssl.google-analytics.com enzovoort. Bij elke verbinding krijg je overigens ook de Connection UID te zien.

Ook Opera heeft sinds versie 16 ondersteuning voor QUIC. Je kunt het protocol inschakelen op de pagina’s opera://flags/#enable-quic en opera://flags/#enable-quic-https. Daarna krijg je op opera://net-internals/#quic de actieve QUIC-sessies te zien.

QUIC-connecties achterhalen

Wil je meer in de diepte gaan, dan is dat ook mogelijk. Als je in Chrome chrome://net-internals/#events&q=type:quic_session%20is:active bezoekt, kun je per sessie informatie over de verbinding bekijken en zelfs individuele pakketjes opvragen. Of klik in de overzichtspagina van QUIC op een Connection UID om de bijbehorende verbinding te bekijken.

Wil je tijdens het surfen feedback over QUIC, installeer dan de extensie HTTP/2 and SPDY indicator in Chrome. Die toont in de adresbalk een blauwe bliksemschicht als de pagina http/2 gebruikt, een groene bliksemschicht als de pagina over spdy laadt en een rode bliksemschicht als de pagina over een QUIC-verbinding loopt. Blijf je met je muiscursor over het pictogram hangen, dan krijg je meer informatie over de verbinding te zien.

© PXimport

Nadelen van QUIC

Aan de serverkant staat QUIC er voorlopig wat minder goed voor. Uiteraard ondersteunen de servers van Google QUIC. Dus als je die servers veel gebruikt, zul je van de snelheidswinst profiteren. Maar voorlopig hebben nog geen andere populaire servers QUIC ingeschakeld.

Google wil daar uiteraard iets aan doen en heeft dan ook de broncode van een prototypeserver gepubliceerd. Daarop kunnen anderen dan voortbouwen. Er is ook een hele community opgestart rond het protocol. Zo heeft de http/2-webserver Caddy, geschreven in de programmeertaal Go van Google, experimentele ondersteuning voor QUIC. Ook is er een docker-image dat een reverse-proxyserver implementeert. Die vertaalt QUIC-aanvragen naar http. Daardoor maak je van elke http-server een QUIC-server. Handig als tussenoplossing totdat er meer webservers zijn die QUIC ondersteunen.

© PXimport

QUIC voor netwerkebeerhers

QUIC zadelt netwerkbeheerderd zelfs met belangrijke uitdagingen op. Zo is het hele protocol versleuteld. Netwerkbeheerders kunnen bij gebruik van QUIC dus niet zien wat voor netwerkverkeer er over hun netwerk gaat. Is het een video? Of een website die veel andere bestanden laadt? Ze hebben geen idee. 

Dat geldt ook voor mobiele operators. Ze kunnen hun netwerk niet optimaliseren voor het QUIC-verkeer dat erover gaat, omdat ze er geen inzicht in hebben. Met als gevolg dat gebruikers wel eens tegen problemen zullen aanlopen, zoals een video die maar niet laadt. En dan gaan ze de operator daarvan de schuld geven. Terwijl het probleem allerlei oorzaken kan hebben en de operator gewoon niet de mogelijkheid heeft om het probleem te onderzoeken.

De toekomst

Het is moeilijk te voorspellen welke rol QUIC gaat spelen in de komende jaren. Veranderingen aan tcp zullen heel traag verlopen, omdat het protocol vaak in firmware van apparaten is ingebouwd of in de kernel van een besturingssysteem dat de gebruiker toch nooit upgradet. Ook al wordt tcp verbeterd, we zullen dus nog zeker tien jaar met het ‘oude’ tcp te maken krijgen in apparaten.

Het voordeel van QUIC is dat het eigenlijk een applicatieprotocol is, dat veel eenvoudiger te upgraden is. Ook udp zit immers ingebouwd in de firmware van apparaten of de kernel van besturingssystemen, en QUIC bouwt daarop voort in de applicatielaag. Die applicatielaag krijgt wel wat vaker upgrades. Het is dus niet ondenkbaar dat heel wat apparaten die nu al uitgerold zijn, in de komende jaren ondersteuning voor QUIC krijgen. Denk maar aan de browsers in smart-tv’s, of streamingservers in ip-camera’s.

Het voordeel van udp is overigens dat het nu al door veel systemen gebruikt wordt, zoals voip-telefoons en voor streaming video. Bovendien blokkeren firewalls udp meestal niet. Uit een interne test van Google blijkt dat QUIC in 93 procent van de gevallen werkt. In 4,5 procent van de gevallen is udp geblokkeerd. In dat geval schakelt Chrome overigens transparant terug naar het gebruik van http/2 over tcp.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten