Popcorn Time-ransomware ontsleutelt je bestanden als je anderen besmet

Makers van ransomware worden steeds brutaler. Slachtoffers van de nieuwe Popcorn Time-ransomware kunnen de toegang tot hun bestanden terugkrijgen door het betalen van een bitcoin of door twee andere internetgebruikers te besmetten.

Ransomware die je bestanden tegen betaling in gijzeling neemt, is een snelgroeiende vorm van malware. Doorgaans kun je tegen betaling van een bitcoin een decryptiesleutel krijgen waarmee je weer toegang tot je bestanden krijgt. Ook de nieuwe malware Popcorn Time die ontdekt is door onderzoekers van MalwareHunterTeam volgt die procedure. Betaal een bitcoin (circa 735 euro) en je krijgt weer toegang tot je bestanden.

Besmetten via referallink

Popcorn Time heeft echter nog een tweede methode om weer toegang tot je bestanden te krijgen. Wanneer je de malwaremakers helpt om minimaal twee andere internetgebruikers te besmetten krijg je ook de sleutel om weer toegang te krijgen tot je bestanden. Om dit te kunnen doen geeft de ransomware je een referallink die je op de een of andere manier door twee andere internetgebruikers moet laten openen. De ransomware wordt dan bij die gebruikers geïnstalleerd.

Je hebt zeven dagen om een beslissing te nemen, daarna wordt de decryptiesleutel definitief verwijderd en zijn de bestanden voor altijd verloren. De Popcorn Time-ransomware heeft overigens niets te maken met de illegale streamingdienst Popcorn Time.

Geschreven door: Jeroen Boer op

Category: Nieuws, Internet

Tags: veiligheid, ransomware