We bezoeken websites, lezen nieuwsberichten, volgen rss-feeds en gebruiken sociale nieuwsaggregators, maar we hebben niet altijd de gelegenheid om alles ook direct te lezen. Gelukkig zijn er webdiensten en applicaties die dergelijke teksten bewaren, zodat we ze op een ander moment kunnen lezen.

Pocket – voorheen Read it Later – is een gratis lees-laterdienst met applicaties voor de webbrowser en iOS- en Android-apparaten. Met een bookmarklet voegen we eenvoudig content toe aan Pocket, maar ook een extensie voor Google Chrome, Firefox en Safari ontbreekt niet. Daarnaast zijn er geavanceerde nieuwsaggregators, zoals Flipboard en Zite, en honderden andere applicaties en webdiensten die Pocket ondersteunen.

Pocket biedt geen mappen om de bewaarde artikelen te organiseren, maar je kunt ze voorzien van trefwoorden zodat de zoekfunctie van Pocket alleen relevante items toont. Je kunt de trefwoorden direct toevoegen als je een artikel op Pocket bewaart, maar dit kan ook nog achteraf in de apps van Pocket. Met de webapplicatie is het bovendien mogelijk meerdere items tegelijk te bewerken met de optie Bulk-edit. Je kunt de geselecteerde items dan voorzien van trefwoorden, markeren als favoriet, verwijderen of bewaren in een archief. Om een artikel snel terug te vinden kan je de items ook sorteren op datum, titel of website, of de getoonde items beperken tot artikelen, video of afbeeldingen. Pocket is overigens een van de weinige applicaties die pagina’s met videocontent goed weergeeft.

De layout van de items en artikelen is afhankelijk van het gebruikte apparaat, maar de applicaties bieden globaal dezelfde functionaliteit. Bewaarde items worden weergegeven in een lijstweergave of als blokken met afbeeldingen en titel of met een korte tekst uit het betreffende artikel. Beweeg over een item om het artikel te archiveren, te verwijderen of in een favorietenlijst te plaatsen. Je deelt een item desgewenst als url, via e-mail, op Twitter, Facebook, Evernote en Buffer. Pocket ondersteunt ook buitengewoon veel andere webdiensten, zoals App.net, Diigo, Delicious, Linkedin, Pinboards, StumbleUpon en meer.

We kunnen een item in webweergave bekijken of de tekstweergave gebruiken, zodat we een artikel kunnen lezen zonder advertenties, reacties en andere afleidende zaken. De mogelijkheden om de typografie in deze weergavemodus aan te passen zijn enigszins beperkt: er is een schreef- en schreefloos lettertype dat we kunnen vergroten en verkleinen en we kunnen de tekst links aanlijnen of uitvullen. In de mobiele applicatie kunnen we daarnaast de helderheid aanpassen en sepia-weergave of nachtmodus activeren.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten