abonneren

PayPal en Lenovo willen wachtwoorden vervangen

PayPal en Lenovo hebben samen met andere internetbedrijven de FIDO Alliance opgericht. Deze wil het huidige authenticatiesysteem met een wachtwoord vervangen door een eenvoudiger en veiliger systeem om fraude tegen te gaan. Zij zijn op zoek naar meer partners om dit mogelijk te maken.

De Fast Identity Online Alliance (FIDO) wil gebruikers de mogelijkheid geven om wachtwoorden te vervangen met authenticatiemethodes die veiliger en eenvoudiger in gebruik zijn. De FIDO wil ondersteuning bieden voor een groot aantal technologieën, bijvoorbeeld biometrische apparaten voor het scannen van een vingerafdruk en het herkennen van een stem of gezicht. Ook bestaande authentificatie met bijvoorbeeld een usb-stick of eenmalige wachtwoorden moet mogelijk zijn.

Geheim
Het idee is dat de gebruiker een uniek geheim heeft, bijvoorbeeld een vingerafdruk, dat voor derden ontoegankelijk is. Als een hardwareapparaat bij FIDO is aangemeld, bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner, dan kan deze automatisch worden herkend door de website waar de gebruiker wil inloggen. De gebruiker wordt vervolgens gevraagd of hij dit apparaat wil gebruiken voor zijn account. Zo kan deze bijvoorbeeld inloggen door zijn vinger op de scanner te zetten, een usb-stick in de computer te steken of door een PIN in te voeren in combinatie met de aangemelde hardware.

FIDO-plug-in
FIDO biedt ondersteuning voor tweetraps-authenticatie. Het systeem kan worden gebruikt voor het inloggen op internet, intranet of applicaties. Ook kunnen hiermee transacties of gebruikersovereenkomsten worden getekend. Om online met FIDO te werken moet de gebruiker de FIDO-plug-in installeren in zijn webbrowser. Deze plug-in herkent de hardware die de gebruiker heeft aangesloten op zijn systeem en geeft dit door aan de website met FIDO-ondersteuning.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk beveiligingsapparatuur en websites gebruik gaan maken van het FIDO-systeem. Daarom zijn PayPal en Lenovo op zoek naar andere partners. Op dit moment bestaat de alliantie uit Agnitio, Infineon, Lenovo, Nok Nok Labs en PayPal. De belangen zijn wel duidelijk. Bijvoorbeeld PayPal wil FIDO gaan gebruiken voor de beveiliging van online-betalingstransacties, en Lenovo maakt biometrische scanapparatuur.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, beveiliging, Wachtwoorden, Malware, Phishing