Ook Vodafone doet geen landelijke 4G-dekking iPhone 5

Vodafone zal net als KPN geen landelijke 4G-dekking verzorgen via de 1.800 MHz-band. Dat is echter wel de enige 4G-ondersteuning die de iPhone 5 ingebouwd heeft.

Techwebsite Tweakers meldt dat Vodafone de in een veiling eind vorig jaar verkregen Nederlandse 1.800 MHz-frequenties alleen plaatselijk zal inzetten. Voor vodafone vormen de 1.800 MHz-frequenties niet de belangrijkste band om 4G landelijk op uit te rollen. “Vodafone heeft efficiënte 800MHz-frequenties weten te bemachtigen", aldus woordvoerder Richard Mes tegenover Tweakers. “Onze doelstelling is het realiseren van landelijke 4g-dekking via de 800MHz-band, en het realiseren van capaciteit en snelheid door het inzetten van de 1800MHz-band.” Het is nog niet duidelijk op welke plekken Vodafone de 1.800 MHz band zal inzetten.

Vodafone blijkt naar aanleiding van deze verklaring dezelfde weg in te slaan als KPN. Dat telecombedrijf heeft zijn Nederlandse 4G-netwerk nu volledig draaien op 800 MHz-frequenties. Aangezien de iPhone 5 alleen ondersteuning biedt voor 1.800 MHz-frequenties, vallen bezitters van de nieuwste Apple-smartphone buiten de boot op het gebied van 4G-mobiel internet. Wie overal 4G-dekking wil hebben met zijn of haar iPhone 5 zal uiteindelijk moeten overstappen naar T-Mobile, want deze provider heeft in de veiling van vorig jaar alleen maar 1.800 MHz-frequenties gewonnen.

Toptoestellen als de Samsung Galaxy S 4, HTC One, Nokia Lumia 920, BlackBerry Z10 en Sony Xperia Z ondersteunen in tegenstelling tot de iPhone 5 allemaal wel 4G op de 800 MHz-band, maar ook via de 1.800 MHz-frequenties. De volgende iPhone zal zeer waarschijnlijk wel gewoon 4G op beide banden ondersteunen, aangezien ook de 800 MHz-band nu een internationale standaard is geworden.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Internet

Tags: vodafone, 4g, mobiel internet