Onbeperkt mobiel internet onder de loep

Onbeperkt mobiel internet
T-Mobile en Tele2 hebben de markt opengebroken met vrijwel onbegrensde abonnementen, waarmee je in heel Nederland en deels in de EU razendsnel kunt internetten via 4G. Maar wat zijn de beperkingen van onbeperkt mobiel internet en hoe benut je de abonnementen optimaal?

Met dank aan 4G en 4G+ hebben providers flink meer netwerkcapaciteit beschikbaar en kunnen ze forsere bundels aanbieden. T-Mobile brak met Go Unlimited EU begin dit jaar de markt open: voor 35 euro per maand kun je onbeperkt internetten, bellen en sms’en. Tele2 ‘kopieerde’ het aanbod en ging zelfs een tientje onder de prijs. Niet alleen op de smartphone komt het van pas. Het lijkt zowel wat prijs als snelheid betreft ook een mooi alternatief voor de vaste internetaansluiting.

Daarnaast is het een mooi aanbod voor internet in afgelegen gebieden waar je vaak niet verder komt dan adsl met een paar megabit per seconde. Op voorwaarde dat je natuurlijk een 4G-zendmast in de buurt hebt. Er zijn natuurlijk veel meer scenario’s te bedenken. Denk aan mobiel internet in de auto, in je vakantieverblijf of op de camping. Thuis kan het natuurlijk als back-up dienen, voor als de vaste verbinding hapert. Maar waar ligt de grens en welke beperkingen leggen de providers je op?

Datalimiet

Zowel T-Mobile als Tele2 hanteert een daglimiet van 5 GB. Als je daarboven komt kun je gratis en onbeperkt aanvullen met 1 GB. Dat kan alleen handmatig. Dit maakt het al iets lastiger om de abonnementen als alternatief voor een vaste lijn te gebruiken. Officieel zijn ze daar ook niet voor bedoeld. T-Mobile heeft hiervoor een ander product genaamd 4G voor Thuis. Bij dat aanbod kost de grootste bundel, met 100 GB, je 50 euro per maand. Het is daarmee lang niet zo aantrekkelijk als ‘Unlimited’, hoewel er nu geen daglimiet is, alleen de maandlimiet.

T-Mobile stelt dat het abonnement specifiek is bedoeld voor individueel mobiel internet gebruik op smartphones en tablets en niet voor commerciële doeleinden. Maar laat je hierdoor niet afschrikken: in de Europese netneutraliteitsregels is vastgelegd dat internetgebruikers niet beperkt mogen worden in hun internetgedrag en in de keuze van het apparaat waarmee ze op internet gaan.


In de Europese netneutraliteitsregels is vastgelegd dat internetgebruikers niet beperkt mogen worden in hun internetgedrag

Je mag dus zelf kiezen met welke apparaten je gebruikmaakt van internet. Ook mag je de smartphone gebruiken om andere apparaten met internet te verbinden, ook wel ‘tetheren’ genoemd. Tele2 had in zijn voorwaarden wel vergelijkbare beperkingen opgenomen, maar heeft die onlangs moeten aanpassen. Nu hanteert de provider alleen nog een fair-use-policy om te kunnen optreden tegen misbruik.

Internet delen

De makkelijkste en snelste manier om de internetverbinding van je smartphone te delen is natuurlijk het inschakelen van de hotspotfunctie. Een mooi alternatief is de mifi, een router die voor mobiel internet (3G of 4G) een wifi-hotspot opzet om de verbinding te delen en klein netwerkje te maken met aangesloten apparaten. Huawei heeft zich opgewerkt tot marktleider, al bieden ook bijvoorbeeld TP-Link en Zyxel goede opties. Een mifi is ideaal op reis en blijkt ook in de auto een veelgebruikte oplossing. Verder zijn er specifieke 4G-routers en usb-dongles voor 4G.

Je simkaart zit in deze apparaten, waardoor bellen en sms’en niet meer kan. Bij sommige abonnementen kun je dat oplossen door een extra simkaart aan te schaffen voor alleen internet. Ook handig voor een iPad natuurlijk. Hoewel T-Mobile voor sommige abonnementen zo’n extra simkaart verschaft, ook wel MB-verdeler genoemd, doet het dat niet voor Unlimited, uit angst voor misbruik. Tele2 biedt bij geen enkel abonnement een tweede simkaart.

Dekking en snelheid

Naast verschil in prijs en voorwaarden verschilt natuurlijk ook de netwerkdekking. Maar daar hoef je je volgens het Duitse bureau P3 geen zorgen over te maken: de mobiele netwerken van KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone behoren alle tot de wereldtop, zo stelde het onlangs na de jaarlijkse netwerktest. T-Mobile scoort daarin het best, maar de voorsprong is nipt. Ook zijn er nog steeds plekken waar het mobiele bereik matig of slecht is. Zo leverde een enquête van de NOS en regionale omroepen eind 2016 een stroom van 23.000 reacties op, met name uit Drenthe, Noord-Brabant en Zeeland.

Tele2 heeft een eigen 4G-netwerk met naar eigen zeggen een landelijke dekking van 97 procent. Op plekken daarbuiten val je terug op het 3G- of 2G-netwerk van T-Mobile. Dit wordt overigens wel steeds meer ingeperkt. Zo verplicht de provider je tegenwoordig een 4G-geschikt toestel te gebruiken. Doe je dat niet, dan kun je worden geblokkeerd op het 3G-netwerk. De provider gaat duidelijk naar ‘4G-only’. Voordat je een abonnement afsluit is het verstandig de dekking na te gaan. Let extra op als je 4G binnenshuis gaat gebruiken: de dekking is daar vaak veel slechter, providers hebben er een aparte dekkingskaart voor.

onbeperkt mobiel internet

De snelheid die je kunt behalen hangt uiteraard vooral af van de afstand tot de zendmast. Ook de apparatuur die je gebruikt kan verschil geven. De meeste producten met 4G bieden een downloadsnelheid tot 150 Mbit/s. Deze standaard heet ook wel LTE cat 4. Alle providers zijn inmiddels verder: ze hebben onder de noemer 4G+ een volgende versie in gebruik genomen, LTE cat 6. Recente high-end smartphones, bijvoorbeeld met de Snapdragon 805, kunnen dat ook aan.

In theorie is hiermee 300 Mbit/s haalbaar, in werkelijkheid tot 225 Mbit/s. Ook in de praktijk komen we in de buurt, binnenshuis op ongeveer vijfhonderd meter van een zendmast meten we bijna 200 Mbit/s. Op je smartphone kun je handig de snelheid meten met bijvoorbeeld Speedtest.net-app. Het geeft een goede indicatie van ping, download- en uploadsnelheid. Zet wel eerst wifi uit, anders wordt dat gemeten!

Geschreven door: Gertjan Groen op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, tele2, 4g, tmobile