Nieuwe telecommunicatiewet aangenomen

Gisteravond heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe telecommunicatiewet, waarin onder meer de netneutraliteit is geregeld.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat de vrije toegang tot het internet wordt gegarandeerd. Het is vanaf nu verboden om diensten als Viber, WhatsApp en Skype te blokkeren. Na Chili is Nederland het tweede land waar netneutraliteit bij wet is geregeld. Ook mogen internetaanbieders  geen extra geld te vragen voor diensten die veel bandbreedte verbruiken.

Overigens heeft de wet meer om het lijf dan netneutraliteit alleen. Zo moeten eindgebruikers expliciet toestemmig geven als een partij cookies op een computer wil plaatsen. Ook aan gehandicapten is gedacht: voor deze groep zal het communiceren met bedrijven en overheden gemakkelijker worden door het gebruik van beeld- en tekstbemiddelingsdiensten. Ook zorgt de nieuwe telecomwet voor concurrentie op de analoge kabel. Dit betekent dat er meerdere partijen hun diensten via het analoge kabelsiginaal kunnen aanbieden. Tele2 is hiermee erg blij en gaat de komende periode met kabelaanbieders in gesprek om over de mogelijkheden van gedachten te wisselen.

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Nieuws, Internet

Tags: telecom, wetgeving, internet