abonneren

Netneutraliteit in gevaar

De Amerikaanse FCC is niet blij met een overeenkomst tussen Google en Verizon.
De overeenkomst zou inhouden dat sommige aanbieders van internetcontent meer zouden moeten betalen voor de doorgifte van hun data dan anderen.

Volgens de FCC, vergelijkbaar met de Nederlandse telecomwaakhond Opta, is een dergelijke overeenkomst niet in het belang van de vrijheid en openheid op het internet en daarom onacceptabel.

Google ontkent berichten in de New York Times over de vermeende afspraken met Verizon. Zo zou Google tegen betaling voorrang krijgen voor dataverkeer voor eigen diensten, ten opzichte van dataverkeer van concurrenten. Volgens Google zouden de gesprekken met Verizon alleen gaan over de snelheid van data op mobiele netwerken en dan ook nog alleen over het type diensten en niet over de aanbieder er van. Google zegt juist voor een open internet te pleiten; Verizon ontkent tevens tegen netneutraliteit te willen handelen.

De discussie over netneutraliteit, kortweg het doorgeven van al het internetverkeer ongeacht de inhoud, loopt de laatste maanden in de Verenigde staten hoog op. Kabelmaatschappijen en internetproviders moeten grote investeringen doen om de groei van de netwerkbelasting op te vangen. De inkomsten die daar tegenover staan gaan vaak niet gelijk op. Zo gaan de advertentie-inkomsten vooral naar andere bedrijven, zoals de aanbieders van informatie.

Verizon is de eerste telecomprovider in de Verenigde Staten die een 4G-netwerk aan het bouwen is. De eerste 4G-smartphone die daar gebruik van gaat maken, is er een met software van Google. Vandaar dat beide bedrijven met elkaar proberen een regeling te treffen over het te verwachten dataverkeer. Zo zou de telecomprovider bijvoorbeeld een streaming filmpje voorrang kunnen geven op een softwaredownload. Volgens Google CEO Eric Schmidt is het onderscheid tussen mobiele netwerken en vaste netwerken een lastige kwestie.

De FCC zou zich over deze materie moeten uitspreken, maar kan pas inhoudelijk reageren als duidelijk wordt wat een eventuele overeenkomst tussen Google en Verizon exact inhoudt. Wel is de bevoegdheid van de FCC onlangs nog beperkt, door een federale rechtbank met de uitspraak dat de FCC niet de bevoegdheid heeft om internetproviders te beletten inhoud of toepassingen te blokkeren, te vertragen, of voorrang te geven.

Via: Mashable

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord