abonneren

Nest komt met eigen IoT-protocol Weave

De domotica-producten van Nest krijgen een eigen IoT-protocol, Nest Weave. Daarmee moeten niet alleen de slimme thermostaten en rookmelders van het bedrijf met elkaar kunnen praten, maar ook andere domotica-producten van andere fabrikanten die gebruik maken van Weave.
Nest kondigde het nieuwe protocol aan in een persbericht. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen: Google (waar Nest onder valt) introduceerde vorig jaar al een eigen IoT-protocol genaamd Weave. Deze variant is daar het resultaat van, met het belangrijke verschil dat dit geen open source-protocol is.

Works With Nest

De Nest-producten hadden bovendien al het 'Works With Nest'-programma, waar onder andere een aantal slimme camera's en deursloten onder vielen. Het nieuwe Weave-protocol wordt nu toegepast op al die 'Works With Nest'-apparaten.

Lokaal wifi-netwerk

Weave maakt een eigen wifi-netwerk in een huis, waaraan alle domotica-apparatuur in een huis wordt verbonden. Dat betekent dat de apparaten niet afhankelijk zijn van een internetverbinding om te werken. Ook is het dan mogelijk om bijvoorbeeld lampen sneller aan en uit te zetten via de app.

Korte tussentijd

Het is volgens Nest vooral belangrijk dat de apparaten snel met elkaar kunnen praten. Nu duurt het vaak nog lang om een notificatie te ontvangen wanneer er iets gebeurt, en zitten er soms seconden tussen wanneer apparaten met elkaar werken. Het Weave-protocol moet ervoor zorgen dat apparaten met minder dan 100 milliseconden vertraging met elkaar kunnen praten.

Er is in ieder geval al één apparaat dat met het nieuwe protocol werkt: Het slimme Linus-slot van Yale. Daarvan is het wel prettig als het werkt zonder wifi, want als dat zou uitvallen heb je er niets meer aan.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Domotica, Iot, Nest, weave