abonneren

Nederlands botnet steelt twee miljoen zwakke wachtwoorden

Een vanuit Nederland aangestuurd botnet heeft ongeveer twee miljoen wachtwoorden en gebruikersnamen van websites als Facebook, Twitter en Google gestolen. Ook is er een systeem voor salarissen gekraakt. Dit laat botnetkenner Spiderlabs weten.

Het betreffende botnet, een netwerk van geïnfecteerde computersystemen, wordt aangestuurd vanuit een zogenaamd ‘command and control’-centrum in Nederland. In totaal zijn er 1,5 miljoen logingegevens voor websites, 320.000 voor e-mailaccounts en 41.000 voor ftp-accounts gestolen. 57 procent van de gestolen wachtwoorden zijn afkomstig van Facebook-accounts, 10,7 procent van Yahoo en 9,8 procent van Google.

De botnetdieven hebben daarnaast ook wachtwoorden van salarisverwerker ADP gestolen. Hoewel de internetwachtwoorden niet direct geld op kunnen leveren, kunnen de internetcriminelen dit wel doen met de gestolen salarisgegevens.

Het is onbekend of vanuit Nederland aangestuurde botnet ook daadwerkelijk gericht is op Nederlanders. Op de lijst met aangevallen accounts staan tientallen landen, maar de verdeling is vertekend. Nederland staat dan wel bovenaan de lijst met 97 procent van de gestolen wachtwoorden, maar dit komt omdat er een Nederlandse proxyserver is gebruikt. Hierdoor lijkt het alsof al het internetverkeer afkomstig is uit ons land.

Uit een analyse van de gestolen gegevens blijkt dat veel van de gekaapte wachtwoorden erg zwak waren. Het wachtwoord ‘123456’ werd het meest gebruikt. Botnets worden ook met regelmaat gebruikt om spam te versturen, malware te verspreiden of zogenaamde DDoS-aanvallen uit te voeren.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Botnet

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord