Nederlands bedrijf beticht van grootste DDOS-aanval ooit

Het Nederlandse Cyberbunker wordt beschuldigd van het faciliteren van de grootste DDOS-aanval uit de geschiedenis door het getroffen Spamhaus. Het internet wereldwijd wordt vertraagd door de aanval.

 

De aanval is gericht op de dns-server van Spamhaus. CEO van dit non-profit bedrijf, dat e-mail providers helpt bij het blokkeren van spam, zegt al vanaf 19 maart last te hebben van de aanval. Via een DDOS-aanval wordt een site overladen met externe communicatieverzoeken, zodat het niet kan reageren op legitieme verzoeken of dat het zo traag wordt dat het niet meer effectief te gebruiken valt. In het geval van Spamhaus kregen ze pieken te verduren van wel 300 Gigabit per seconde. Bij ‘normale’ DDOS-aanvallen op bijvoorbeeld sites van banken is dat 50 Gigabit. De grootste cyberaanval tot nu toe was 100 Gigabit in 2010. De enorme datastormen zorgen dat de digitale snelweg een file vertoont waardoor iedereen daar vertraging van ondervindt.

 

Zwarte lijst van Spamhaus doel van DDOS-aanval

Spamhaus houdt een zwarte lijst bij om spammers wereldwijd uit mailboxen te houden. De aanval zou gericht zijn op deze lijst waar Cyberbunker deze maand aan is toegevoegd. Cyberbunker is een hostingdienst in Nederland die gevestigd is in een oude NATO-bunker . Cyberbunker zegt alles te hosten behalve kinderpornografie en materiaal dat gerelateerd is aan terrorisme en garandeert hun klanten ze 'wat er ook gebeurt' online te houden. Een van die klanten was ook The Pirate Bay.

 

‘Nederlandse hoster Cyberbunker werkt met criminele organisaties’

Volgens Spamhaus zou Cyberbunker werken met criminele organisaties in Oost-Europa en Rusland om deze DDOS-aanvallen op te zetten. Cyberbunker ontkent achter de aanvallen te zitten maar is wel van mening dat Spamhaus zijn macht misbruikt en niet zou mogen bepalen wat wel en niet mag op internet. Spamhaus en Cyberbunker liggen sinds 2011 al overhoop met elkaar toen Spamhaus de Nederlandse hoster er op wees te stoppen met hun vermeende spam-diensten met het toevoegen van Cyberbunker aan de zwarte lijst deze maand als uiteindelijk resultaat.

 

Google to the rescue

Volgens Spamhaus zou een aanval op dergelijke schaal een ander bedrijf al plat hebben gekregen, zelfs internetinfrastructuren van de overheid. Doordat veel grote internetbedrijven gebruikmaken van de dienst van Spamhaus wordt het ook gesteund door deze grote spelers. Zo heeft Google hulp geboden door een deel van de aanval op Spamhaus te 'absorberen'.

Op het moment van schrijven lukt het ons niet op de website van Cyberbunker te komen terwijl de website van Spamhaus nog wel bereikbaar is. Volgens nu.nl doet het OM inmiddels onderzoek naar de DDOS-aanvallen.

Bron: BBC

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten