Mozilla moet verplicht DRM gaan toevoegen aan browser

Mozilla wordt verplicht om een vorm van DRM (Digital Rights Management) toe te voegen aan toekomstige versies van Firefox. De organisatie verzette zich hevig tegen de maatregel, maar zwichtte uiteindelijk onder druk van de W3C en de auteursrechtenorganisaties.

De browser moet in de toekomst Encrypted Media Extensions (EME) toevoegen aan de source code van de browser. Die code maakt het mogelijk om video's waar DRM op zit te kunnen kijken. De maatregel komt van het World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die de standaard voor internetprotocollen en -browsers regelt.

Auteursrechtenbescherming

DRM is een oplossing voor het grootschalig verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films of muziek. Met de EME-toepassing kunnen websites als YouTube of Netflix hun video's beter beschermen tegen kopiëren of delen. Mozilla wilde niets te maken hebben met de nieuwe standaard. Het bedrijf, dat zich altijd sterk heeft gemaakt voor internetvrijheid, vindt dat de maatregel indruist tegen het principe van vrije meningsuiting.

Buigen

Toch heeft de softwarebouwer uiteindelijk moeten buigen voor de W3C. Andere browsers, zoals Internet Explorer van Microsoft, Safari van Apple, en Chrome van Google bouwen EME wel in. Als Mozilla niet zou voldoen aan de standaard, wordt het straks onmogelijk dergelijke content te kijken in Firefox.

'Ethisch bezwaar'

"WE zijn op een punt gekomen waarbij het niet meer mogelijk wordt voor Mozilla om de veranderingen in DRM nog langer te negeren", zegt de baas van de technologische afdeling van Mozilla, Andreas Gal. "Als we EME niet implementeren in onze browser riskeren we dat onze gebruikers overstappen naar een andere browser. Firefox wil gebruikers de toegang verlenen tot alle content die ze willen zien - zelfs als Mozilla daar een groot ethisch bezwaar tegen heeft."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten