Mifi installeren in auto voor wifi onderweg

mifi installeren
Wifi in de auto? Een standaard voorziening is dat nog allerminst, maar gelukkig kun je eenvoudig van iedere auto een rijdende hotspot maken. We zetten de handigste opties voor je uiteen, waaronder mifi installeren.

Zoek je een (semi) permanente oplossing om een wifi-hotspot in de auto te maken, dan ligt het gebruik van een mifi voor de hand. Je sluit hem aan via de sigarettenaansteker waar moderne auto’s er vaak meerdere van hebben, bijvoorbeeld bij de achterbank, in de achterklep of in het dashboardkastje. Een alternatief is een 4G-usb-dongle met ingebouwde wifi-hotspot zoals de Huawei 8372h-153 of de Vodafone w5101.

De usb-poort van deze dongles zorgt voor de voeding, maar kun je natuurlijk ook in een laptop gebruiken voor 4G-internet. De dongle biedt daarnaast een ingebouwde wifi-hotspot voor maximaal tien apparaten. Een alternatief, net als de dongle van Vodafone specifiek ontwikkeld voor gebruik in de auto, is de Huawei CarFi die je direct in de sigarettenaansteker plugt.

Mifi installeren en instellen

De configuratie van een mifi gaat ongeveer zoals bij iedere router. Als voorbeeld nemen we de populaire Huawei E5372 en zijn opvolger, de E5377. Nadat je verbinding met wifi maakt, bezoek je met een browser het ip-adres van het apparaat. Voor het inloggen gebruik je het beheeraccount. Het meest praktisch is om dit alvast thuis te doen. De gebruikersinterface is vaak niet goed aangepast voor gebruik vanaf een smartphone en tablet. Bij een mifi van Huawei is het iets eenvoudiger. In de meeste gevallen kun je de app Huawei HiLink gebruiken voor de configuratie.

Zorg eerst dat je smartphone is verbonden met de wifi van de mifi. Open daarna de app om de router te kunnen configureren. Met de app kun je ook bijvoorbeeld zien welke gebruikers zijn verbonden en hoeveel data je hebt verbruikt. In de auto is het praktisch om de stroombesparingsfuncties van de mifi te benutten. Gebruik je de mifi niet voor bijvoorbeeld streamen maar vooral voor zakelijke toepassingen, dan kun je ook een kleinere en goedkopere bundel overwegen.

mifi installeren

Want hoewel we dol zijn op ‘onbeperkte’ abonnementen, is dat in de praktijk niet altijd nodig. Soms zal een kleiner abonnement volstaan. Voor de mifi in de auto is een bundel van 500 MB per maand bijvoorbeeld vaak wel voldoende als je niet gaat streamen. Zo’n bundel kun je zelfs voor prepaid afsluiten. Bij Simyo betaal je hiervoor 7,50 euro per maand. Gebruik je nog minder data, dan kun je ook 0,15 euro per megabyte afrekenen.

Handig als je met bijvoorbeeld een Raspberry Pi alleen wat gegevens door wilt seinen. Soms kun je op een andere manier goedkoop aan een abonnement komen. Heb je bijvoorbeeld vast internet van Xs4all, dan kun je gratis een simkaart voor mobiel internet aanvragen met een bundel van 500 MB. Sinds 4 juli kan dat zelfs al bij het instapabonnement.

Audi Connect

Naast mifi heb je overigens meer opties voor wifi in je auto. Al zo’n acht jaar geleden kon je een auto met wifi-hotspot kopen. Die ging toen uiteraard nog met 3G. En het aantal auto’s met deze voorziening was lange tijd schaars. De lijst is wel gegroeid maar standaard is het nog lang niet. Sterker nog, de functie is nog altijd vaak alleen beschikbaar in duurdere modellen of als onderdeel van een prijzig uitbreidingspakket, veelal gecombineerd met andere infotainment-opties en extra’s. Duurdere merken als Audi, BMW en Volvo nemen het voortouw maar rekenen wel de hoofdprijs.

Audi biedt sinds 2012 een pakket aan onlinediensten aan genaamd Audi connect met als optie ook data via 4G. Dit diverse online navigatie-, informatie en entertainmentdiensten die je kunt gebruiken via het ingebouwde navigatiesysteem. Zo kun je bijvoorbeeld navigeren met Google Earth kaarten, online kaartupdates ontvangen, actuele verkeersinformatie raadplegen en je persoonlijke feeds van Facebook en Twitter bekijken. Voor toegang tot het 4G-netwerk werkt Audi samen met Cubic Telecom. Het navigatiesysteem bevat ook een ingebouwde wifi-hotspot waar tot acht mobiele apparaten gebruik van kunnen maken.

Wil je daarnaast ook internet gebruiken dan is een aanvullend datapakket nodig, dat je eventueel ook direct voor heel Europa kunt afsluiten. Afhankelijk van het model auto kan er een gratis (proef)periode zijn voor connect diensten en/of internet. Verlengingen zijn online mogelijk via de webshop van Audi. Voor de connect-diensten is altijd een actieve licentie nodig. Je kunt eventueel wel je eigen simkaart plaatsen om te kunnen internetten via de wifi-hotspot.

Smartphone als hotspot

In een bestaande auto kun je ook eenvoudig wifi toevoegen. Het makkelijkst is natuurlijk de hotspotfunctie van je smartphone. Vind je het wat omslachtig om die steeds handmatig in te schakelen, dan kun je dat bij Android ook automatiseren met apps als Tasker, Automate of MacroDroid. Met die apps kun je een soort script opstellen waarmee de hotspot automatisch wordt aangezet zodra je bijvoorbeeld een nfc-tag in de auto aanraakt of zodra de smartphone aan de bluetooth-carkit in de auto wordt gekoppeld.

Je kunt natuurlijk ook meteen wat aanvullende acties uitvoeren als je dat wilt, zoals het starten van je favoriete navigatie-app. MacroDroid werkt van het bovengenoemde drietal het eenvoudigst: kies bijvoorbeeld het koppelen aan de bluetooth-carkit als trigger. Als actie kies je het aanzetten van de hotspot. Werkt dit naar behoren, dan kun je natuurlijk ook een tweede macro maken die de hotspot weer uitzet als je op je bestemming bent. Een voordeel van het gebruik van de smartphone boven bijvoorbeeld een mifi is dat je geen extra simkaart en/of abonnement nodig hebt. Een nadeel is dat de batterij sneller leeg gaat, sluit hem dus aan op een lader die voldoende uitgangsstroom levert.

Geschreven door: Gertjan Groen op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, wifi, mifi