Microsoft filtert zichzelf uit zoekresultaten Google

Bedrijven als Microsoft proberen copyright-schendingen aan te pakken, maar soms snijden ze zichzelf daarbij in de vingers. LeakID, een bedrijf dat voor Microsoft werkt om copyright-schending tegen te gaan, heeft per abuis url’s van Microsoft zelf naar Google gestuurd om deze op basis van de DMCA te verwijderen uit de zoekresultaten.

Een bedrijf dat in dienst van Microsoft het internet afstruint op zoek naar copyright-schending is iets te rigoreus geweest. De software die automatisch links controleert, heeft een aantal legitieme Microsoft url’s aangemerkt als copyright-overtreders. Deze url’s zijn naar Google verstuurd met de eis deze op basis van de DMCA (Digital Millenium Copyright Act) te verwijderen uit de zoekresultaten. Een incident, hoewel, dit komt vrij vaak voor. Het tegengaan van copyright-schending zou al vaker onschuldige slachtoffers maken aangezien de DMCA opereert op basis van  'Eerst verwijderen dan vragen stellen'. Omdat het zo makkelijk is om links te laten verwijderen, wordt het in sommige gevallen ook gebruikt door bedrijven om links van concurrenten te laten verwijderen.

In dit geval is het Microsoft zelf maar in eerdere gevallen liet Microsoft al sites als BBC News, Wikipedia, TechCrunch, google.com, bing.com verwijderen en nog vele andere bedrijven en organisaties die ten onrechte als copyright-schenders werden aangemerkt.

Google overspoeld met verzoeken

Google kan niet elk verzoek op juistheid controleren, daar krijgt het veel te veel verzoeken per week voor om die een voor een te controleren. Slechts 3% wordt geweigerd, de rest wordt verwijderd. De top drie van bedrijven die deze verzoeken de afgelopen maand hebben ingediend zijn Degban (multimedia copyright protection company), BPI (British Recorded Music Industry) en de RIAA (Recording Industry Asociation of America). De groei in verzoeken is explosief gestegen, van 225.000 per week in 2012 tot wel 4,5 miljoen in 2013. In 2013 heeft Google tot nu toe al 100 miljoen links verwijderd, dat zou nu al twee keer zoveel zijn als in het gehele vorige jaar. En als daar maar een klein percentage onterecht zou zijn dan gaat het nog om miljoenen websites.

 

Google DMCA-grafiek

 

Roep om menselijke beoordeling

De Electronic Frontier Foundation vindt die geautomatiseerde verzoeken om links te verwijderen op basis van de DMCA maar niets. Zij vinden dat mensen moeten bepalen of een link uiteindelijk een copyright schendt of niet. In 2012 stapte de organisatie naar de rechter om dit aan te kaarten en sancties op te leggen aan het foutief verwijderen van links. Helaas zonder resultaat waardoor dergelijke bot nog steeds automatisch het internet afstruinen en daarbij ook onschuldige websites opgeven om te laten verwijderen uit de Google zoekresultaten. 

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Zoekmachines, Copyright, Dmca