abonneren

Microsoft laat zichzelf censureren op Google

In diverse DMCA notificaties heeft Microsoft Google het afgelopen jaar onterecht gevraagd om URLs van CNN, Wikipedia, BBC en Spotify te filteren. Ook verzocht Microsoft om het eigen Bing te censureren.

Bedrijven kunnen onder meer bij Google via een DMCA notificatie aangeven dat websites hun copyrights schenden. Google haalt de betreffende links dan uit de zoekresultaten. Veelal zijn deze aanvragen gerechtvaardigd en gaat het bijvoorbeeld om een link naar illegale versies van het Windows besturingssysteem.

Zooitje

De afgelopen maanden is het aantal DMCA aanvragen van bedrijven dat bij Google binnenkomt enorm gestegen. Het probleem is dat veel van deze aanvragen automatisch gegenereerd worden met behulp van filters. De aanvragen die Microsoft doet gaan via het bedrijf Marketly, dat opgericht is door een oud Microsoft-werknemer. De automatische DMCA’s die dit bedrijfje genereert zijn niet altijd helemaal correct en lijken veelal onzorgvuldig gecontroleerd direct naar Google doorgestuurd te worden.

Het magische getal 45

De DMCA notificaties worden door Google openbaar gemaakt. Zo genereerde Marketly in opdracht van Microsoft onderstaande lijst van 65 webpagina’s om illegale distributie van Windows 8 Bèta te voorkomen. De lijst lijkt om duistere redenen gebaseerd te zijn op het getal ‘45’. Het betreft hier een geautomatiseerde lijst die websites als AMC Theatres, BBC, Buzzfeed, CNN, The Huffington Post, TechCrunch, RealClearPolitics, Rotten Tomatoes, ScienceDirect, Washington Post, Wikipedia en zelfs de Amerikaanse overheid beschuldigd van copyright schending.

Microsoft schiet in eigen voet

Copyright-schending is geen geringe aantijging en helaas is dit zeker geen incident. Zo vroeg Microsoft Google in een andere DMCA notificatie om een Spotify.com URL te verwijderen en meermalen zelfs de eigen zoekmachine Bing.

Het nare is dat de DMCA notificaties normaal gesproken gehonoreerd worden. Wel is het zo dat Google bepaalde sites op een whitelist heeft staan, maar de kleinere bedrijven staan daar vaak niet op en worden dus direct geblokkeerd wanneer ze op een DMCA lijst staan.

Bron: Hyped

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Laatste reactie