abonneren

Met Google Earth de oceaan in

De nieuwe update van Google Earth laat gebruikers nu de oceaanbodem verkennen met zijnvulkanen, kraters, canyons e.d.

De mogelijkheid om de oceaan te verkennen bestaat al sinds een jaar of twee maar heeft met de nieuwe high-res data een flinke uitbreiding gekregen in de nieuwe update. De update kwam gisteren uit en viel samen met de Wereld Oceanen Dag van de Verenigde Naties. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de problemen waar de oceanen mee te maken hebben.

 

Nieuwe data
Google heeft voor het in kaart brengen van de oceanen, gebruikgemaakt van informatie van verschillende onderzoeksinstellingen. Zo leverde de Columbia University’s Lamont-Doherty Earth Observatory de Global informatie van 500 verkenningstochten van de afgelopen 20 jaar.  Ook werd er gebruikgemaakt van de data van de Amerikaanse marine.


5% van Oceanen in kaart gebracht
Door de medewerkingen van de verschillende onderzoeksinstellingen is het oppervlakte dat in kaart is gebracht verdubbeld. Ondanks al deze data wordt maar een relatief klein percentage van alle oceanen getoond. Google schat dat momenteel slechts 5% van de oceanen in kaart is gebracht. Toch is de data goed voor een gebied ter grootte van Noord-Amerika.


Virtuele Jacques Cousteau
Met de Seafloor virtual tour in Google Earth word je naar de interessantste plekjes geleid zoals Mendocino Ridge (een bergkam van 3000 meter) en een populaire plek waar reuze inktvissen zwemmen.


Kopje  onder
Om de bodem te verkennen, dien je de nieuwe kaarten te downloaden en zo ver mogelijk op de gekleurde lijntje op de oceanen in te zoomen (dat zijn de routes van de verkenningstochten). Ben je helemaal ingezoomed, schakel dan over naar ‘Street View’ om kopje onder te gaan.

[Via: Techcrunch]

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Internet

Tags: