abonneren

MemSQL: snelste database ooit?

Twee voormalige Facebook-ontwikkelaars hebben een relationele database ontwikkelt die met 80.000 query's per seconde 's werelds snelste database zou zijn: MemSQL. Op internet zijn nog wat twijfels te lezen over de nieuwe database.

De database is ontwikkeld door oud Facebook-medewerkers Eric Frenkiel en Nikita Shamgunov. Zij zeggen dat het door hun ontwikkelde MemSQL de snelste relationele database ooit is. Vergeleken met een traditionele database kan MemSQL dertig keer zo veel query's aan en zou het ook volledig compatibel zijn met MySQL. De creatatie draait op 64-bit Linux en heeft veel profijt van multi-core processors en veel geheugen: minimaal 8 GB.

Bagage

De ontwikkelaars hebben hun ervaringen bij Facebook - en in het geval van Shamgunov ook Microsoft - gebruikt om tot deze bloedsnelle nieuwe generatie database te komen. Ze lichten toe:""MemSQL plaatst data in het geheugen en vertaalt SQL in C++ voor een uiterste optimalisatie in het uitvoeren van query's". Op de website staat een gratis testversie voor Amazon AMI, CentOS, Debian, Fedora, OpenSUSE, Red Hat en Ubuntu. Deze testversie kent overigens wel een 10 GB limiet. Op Github is ook een workload simulator gepost.

Geen échte benchmarks

De nieuwe database heeft wat commentaar. Het ontbreekt namelijk aan erkende benchmarks. Her en der valt te lezen dat men pas onder de indruk is als er wat erkende, vergelijkbare benchmarks komen. Denk aan Transaction Processing Performance Council (TPC). zou uitvoeren om te zien hoe de database zich verhoudt tot erkende benchmarks. Ook op fora worden twijfels geuit over de potentiele snelheden die MemSQL zegt te halen.

Bron: Webwereld

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Internet

Tags: