Marslanding schendt copyright op YouTube

Het grote nieuws van vandaag is wat ons betreft niet de Galaxy Note 10.1 (sorry Samsung!), maar de geslaagde Marslanding die door NASA live werd uitgezonden. Omdat niet iedereen vanmorgen kon kijken, heeft NASA de landing op YouTube gezet. Tot er een DMCA takedown request binnenkwam...

De Marslanding is wereldnieuws, dus is het niet meer dan logisch dat NASA de videobeelden van de (geslaagde) landing op de eigen site en op YouTube publiceert. Want als je videobeelden zoekt, dan is YouTube natuurlijk de eerste plek waar je zoekt. Het is dan ook een blunder dat geïnteresseerde bezoekers tegen bovenstaande melding aan liepen. Het (vrij onbekende) Scripps Local News had namelijk een copyright claim ingediend bij YouTube, waarna de video automatisch werd verwijderd. Genant, omdat NASA alle beelden altijd zonder auteursrechten vrijgeeft.

Inmiddels heeft YouTube de video weer vrijgegeven, maar het geeft wel aan dat partijen (al dan niet expres) misbruik kunnen maken van het YouTube Content ID-systeem. Vermoedelijk valt Scripps zelf ook niets te verwijten; het lijkt erop dat de nieuwssite eerder geweest is met het posten van (een deel van) de NASA-video dan de NASA zelf, waardoor YouTube Content ID ten onrechte Scripps als de rechtmatige eigenaar van het materiaal aan heeft gezien.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Dmca, marslanding, Copyright, YouTube