abonneren

‘Marktplaats voor criminelen’ Silk Road opgerold

De Amerikaanse onderzoeksdienst FBI heeft de beruchte online marktplaats Silk Road opgerold. Via de website van deze illegale zwarte markt werden onder andere anoniem drugs verhandeld en criminele diensten aangeboden. Silk Road stond daarom ook bekend als de Marktplaats voor de criminele wereld.

Silk Road werd gezien als één van de meest beruchte sites op het ‘shadow net’, het internet van de onderwereld. De website kon alleen bezocht worden via het Tor-netwerk, waarmee internetters anoniem kunnen surfen. Bovendien hadden gebruikers een specifiek adres nodig om op Silk Road terecht te komen.

In 2011 startte de FBI een omvangrijke operatie om de website offline te halen en de oprichter, alleen bekend onder zijn online schuilnaam The Dread Pirate Roberts, te vinden en arresteren. Op woensdag is dit gelukt; toen werd de 29-jarige William Ulbricht in een bibliotheek in San Francisco gearresteerd. De FBI kon hem vinden omdat Ulbricht in de begintijd van Silk Road een Gmail-adres gebruikte om zijn onderneming te promoten.

Waar op Marktplaats meubels, auto’s en concertkaarten verhandeld worden, stond Silk Road bekend om zijn grote aanbod aan drugs en wapens, maar ook huurmoordenaars en gestolen creditcardnummers. Wie iets wilde aanschaffen via Silk Road, moest afrekenen met de anonieme, digitale valuta bitcoin. Nadat het nieuws over het oprollen van Silk Road naar buiten kwam, is de waarde van de bitcoin met maar liefst twintig procent gedaald. 

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: silk road

Nieuws headlines

Laatste reactie