abonneren

Maar 100 gebruikers goed voor twee-derde van illegale filesharing

Slechts een kleine groep gebruikers is verantwoordelijk voor de meerderheid van de illegaal via bittorrent gedeelde bestanden.

Dit is het resultaat van een onderzoek door een onderzoeksteam aan de Carlos III Universiteit in Madrid. Zij onderzochten het gedrag van gebruikers die 55000 files op de twee grote portals Mininova en The Pirabe Bay publiceerden. Ze verzamelden de namen, internetproviders en ip-nummers van de aanbieders en de ip-nummers van de downloaders.

Uit het onderzoek komt naar voren dat ca. 100 gebruikers verantwoordelijk zijn voor 66 procent van de gepubliceerde inhoud en ook nog eens voor 75 procent van de downloads. Het succes van bittorrent is een gevolg van het beschikbaarstellen van content door een beperkt aantal gebruikers die daar financieel van profiteren aldus het onderzoeksteam.

Ook is er een groep gebruikers die nepcontent publiceren, waarschijnlijk organisaties die de illegale verspreiding van materiaal willen bestrijden door het publiceren van nepfiles. Ook zijn er malverserende gebruikers die geïnfecteerde software verspreiden.

De groep ‘top publishers’ publiceren de meeste content met als doel hier aan te verdienen. Ze verdienen met online adverteren. Ze worden geholpen door vip-gebruikers die de downloadsnelheid willen bevorderen. Deze gebruikersgroep is goed voor de meeste bittorrentactiviteit.

De onderzoekers voorspellen dat als deze groep wordt uitgeschakeld het bittorrent gebruik aanzienlijk zal dalen. Als de winstgevendheid wordt aangepakt, bijvoorbeeld door hoge boetes of het blokkeren van advertenties zullen de filesharing-netwerken vanzelf uitsterven.

Via: TGdaily

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: