abonneren

Lifehack van de week: wat weet Google precies van je?

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over hoe te achterhalen wat Google precies van je weet.

Google zou je misschien wel kunnen beschouwen als de poortwachter van het internet. Dat is natuurlijk een enorme verantwoordelijkheid, omdat deze zoekgigant dus bepaalt welke informatie je wel en niet zult zien. Google maakt gebruik van personalisatie van je zoekresultaten. Op basis van kenmerken word je een profiel aangemeten en doet Google je aanbevelingen, op die manier weet de zoekmachine precies wat je bedoelt. Daarmee ontstaat een filterbubbel en word je dus weinig tot nooit blootgesteld aan andere ideeën of afwijkende informatie.

Interesses

Gelukkig is er een manier om uit die filterbubbel te breken, namelijk door de informatie die Google over je heeft in te zien en door anoniem te zoeken. In de lifehack van deze week wordt uitgelegd hoe je dat doet. Op basis van je zoekgeschiedenis kun je namelijk zien welke interesses aan jou zijn gekoppeld. Onze collega van lifehacking is gecategoriseerd als ‘east Asian music’ en ‘bicycles and accessories’, maar herkent zichzelf daar helemaal niet in. Dat komt vaker voor. Je kunt bij het interesseoverzicht overigens direct advertenties op basis van interesses uitschakelen.

Locaties

Op een andere pagina van Google is het mogelijk om de opgeslagen locatiegegevens in te zien, een andere informatiebron die gebruikt wordt om je zoekopdrachten te personaliseren. Je kunt daar zien welke veelvoorkomende locaties zijn opgeslagen en gecategoriseerd. Als je dat liever niet hebt, kun je dat daar direct verwijderen of de locatiegeschiedenis zelfs helemaal uitschakelen.

Dashboard, zoekgeschiedenis en meer

Een andere handige tool is het Google Dashboard, de mogelijkheid om data van Google te downloaden en de optie om je YouTube-zoekgeschiedenis in te zien. Hoe je dat precies doet en hoe je precies je advertentie-interesses en locatiegegevens in kunt zien, lees je in de volledige lifehack die je vindt op Lifehacking.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: google, advertenties, Zoekgeschiedenis, filterbubbel

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord