Kwetsbaarheid in Tor-netwerk wordt onderzocht

De ontwikkelaars achter het Tor-netwerk zijn gestart met het fiksen van een kwetsbaarheid, dat eerder werd gevonden door onderzoekers. Deze zouden daarover spreken op een hacker-conventie, maar de presentatie werd om onduidelijke redenen teruggetrokken.

'Je hoeft niet de NSA te zijn om Tor te kraken: zo maak je gebruikers zichtbaar met een klein budget.' Met die titel zouden de onderzoekers spreken over een manier waarop je met 'slechts' 3000 dollar aan apparatuur honderdduizendenden anonieme Tor-gebruikers kan ontmaskeren.

'Niet het einde van de wereld'

Nadat duidelijk werd dat de presentatie niet door zou gaan, namen Tor-ontwikkelaars contact op met de onderzoekers. Het team verwacht snel met een fix te komen en vraagt daarbij de onderzoekers naar de details omtrent hun bevindingen.

Tor-leider Roger Dingledine legt in een e-mail aan gebruikers uit dat de bug niet het einde van de wereld is. Toch waarschuwt hij ook dat het dichten van dit gat niet automatisch garant staat voor een 100 procent veilig netwerk.

Ontmaskeren

De resultaten van het onderzoek zouden volgende maand worden gepresenteerd op de Black Hat-conferentie in Las Vegas. Advocaten van de universiteiten waar de onderzoekers vandaan komen hielden de presentatie tegen, omdat het onderzoek nog niet zou zijn goedgekeurd.

Een korte synopsis van de resultaten was eerder wel nog te vinden op de website van de conferentie. De onderzoekers spraken daarin over tests waarmee 'anonieme' drugsdealers en kinderpornoverspreiders warne ontmaskerd met hun methodes.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: tor, lek