abonneren

'Kwart Europese jongeren downloadt illegaal'

Een kwart van alle Europese jongeren downloadt wel eens illegaal. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het European Union Intellectual Property Office, waar 28 landen aan meededen.

Muziek, films, series en games worden het meest illegaal gedownload. Dat je er op die manier niets voor hoeft te betalen, is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om sites als The Pirate Bay te gebruiken. Daarnaast is krap 40 procent van de ondervraagden van mening dat er niets mis is met online piraterij, zolang het illegaal gedownloade materiaal puur voor eigen gebruik is. 

Als media breder beschikbaar zou zijn als ook betaalbaarder, dan zou dat voor velen een reden zijn om te stoppen met downloaden. Bestaat er risico op bijvoorbeeld boetes, dan kan dit hierbij ook een rol spelen.

Nederlandse bevindingen

De onderzoekers delen ook hun bevindingen per lidstaat. In Nederland worden illegale downloadbronnen veel gebruikt. Popcorn Time is hier bijvoorbeeld erg populair. "Over het algemeen kan het Nederlandse jongeren niets schelen waar hun content vandaan komt. Ze groeien op met illegale downloadsites en komen daarna niet meer van die gewoonte af," aldus het rapport.

Jongeren in Nederland delen ook vaak tips en trucs met elkaar, als het op illegaal downloaden aankomt. Daarnaast worden wachtwoorden voor legale bronnen als Netflix vaak gedeeld met anderen, zodat er alsnog minder voor betaald hoeft te worden. 

'Leer jongeren over auteursrecht'

Het rapport concludeert onder meer dat jonge internetters te weinig weten over de regelgeving rond auteursrechten. Omdat er zoveel onzekerheid rond heerst en misvattingen over bestaan, wordt illegaal downloaden alleen maar verder in de hand geholpen.

Bron: Intellectual Property and Youth (pdf)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Torrent, Pirate Bay, Popcorn Time