abonneren

Korte url's met Goo.gl

Eind vorig jaar introduceerde Google een eigen url-verkorter genaamd Goo.gl.
Tot voor kort was de service niet direct voor het grote publiek beschikbaar - alleen gebruikers van de werkbalk van Google en FeedBurner beschikten sinds het begin over de service en verder waren er diverse applicaties en extensies die gebruik maken van Goo.gl.

Nu heeft Google besloten dat het tijd is voor een volgende stap. Goo.gl heeft nu een eigen website (goo.gl) waar u simpel een korte url aan kunt maken inclusief statistieken. Google geeft aan dat de service niet uitgebreid gaat worden met een reeks features, wel komt er een API. De focus ligt met name op snelheid, stabiliteit en veiligheid.

Als u ingelogd bent metuw Google-account ziet u onder het invoerveld welke url's u allemaal hebt aangemaakt. Hierbij kan er gefilterd worden op dag, week, maand, etc. In het overzicht ziet u het originele adres staan, het korte adres, de datum waarop de link werd aangemaakt en het aantal kliks op een link, realtime.

Door op de knop details te klikken volgen aanvullende details zoals referrers, informatie over browsers. Bovenaan staat een QR-code. Opmerkelijk is hier wel dat de statistieken publiekelijk beschikbaar zijn en niet specifiek voor de gebruiker. Om statistieken te bekijken van een url plaatst u /info/ in het adres, bijvoorbeeld: http://goo.gl/info/SOpn

Het is tevens mogelijk om korte url's aan te maken wanneer u niet ingelogd bent. U hebt dan echter geen historie en statistieken, maar alleen de korte URL.

Met deze toevoegingen is Goo.gl volwassen geworden naast de al bekende namen zoals Bit.ly en TinyURL. Onlangs nog besloot computerbeveiligingsbedrijf McAfee nog dat het tijd werd voor een vergelijkbare service en lanceerde McAf.ee.


Via WebSonic.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: