Kijk verder met vpn

Bij het bezoeken van een buitenlandse website gebeurt het regelmatig dat je videocontent niet kunt bekijken, omdat je niet woont in het land van de aanbieder. De oplossing: zet een versleutelde vpn-tunnel naar dat land op, waardoor je de geblokkeerde inhoud wél kunt bekijken.

Veel mensen in Nederland kijken graag naar de Britse BBC. Deze omroep heeft ook op internet zijn zaakjes goed voor elkaar. Op de internetpagina´s van de BCC kun je in een uitstekende kwaliteit televisieprogramma´s terugkijken. Ook streamt de BBC de zenders live via internet. Maar als je vanaf een computer in Nederland naar de site van de BBC gaat, krijg je de melding dat je de content niet kunt bekijken. Datzelfde geldt ook de voor de Amerikaanse dienst Hulu. Op deze site kun je bekende series en televisieprogramma’s zoals The Office en Saturday Night Live bekijken. Ook hier geldt dat het helaas niet mogelijk is om vanaf een computer in Nederland de content te zien. Of toch wel?

In deze workshop gaan we voor drie besturingssystemen (Windows 7, Vista en XP) een versleutelde vpn-tunnel opzetten naar het land van de contentaanbieder. Voor deze aanbieder lijkt het net alsof je pc in bijvoorbeeld Amerika of Groot-Brittannië met internet is verbonden. De geblokkeerde content krijg je alsnog te zien op je eigen pc, die in werkelijkheid bijvoorbeeld ergens driehoog achter in Amsterdam staat.

Wat is vpn?

Een vpn (virtual private network) wordt gebruikt om een wan (wide area netwerk) uit te breiden. Met andere woorden: geografisch gescheiden netwerken worden via een vpn-verbinding met elkaar verbonden, zodat er voor de eindgebruiker één netwerk ontstaat. Een vpn-verbinding wordt ook vaak toegepast in bedrijfssituaties waarin personeel vanuit huis werkt. Via de vpn-verbinding maken de werknemers thuis rechtstreeks contact met het bedrijfsnetwerk, waardoor ze in principe hetzelfde met hun computer kunnen doen als wanneer ze op hun werk achter hun bureau zitten.

Kies je account

Op internet wemelt het van de diensten waar je tegen betaling een vpn-account kunt afsluiten. Deze accounts sluit je af voor een kortere of langere periode. Bij sommige aanbieders kun je zelfs een account voor een dag kiezen, handig als je bepaalde content op een buitenlandse site slechts eenmalig wilt bekijken. Kies je voor een account met een langere periode, dan bedragen de kosten soms nog maar enkele tientallen centen per dag. Bij de meeste aanbieders kun je met PayPal betalen. Vanuit financieel oogpunt loop je dus geen enkel risico.

Met heel veel landen kun je tegen betaling een vpn-verbinding opzetten. Zoek je via Google op vpn en de naam van het land, dan krijg je al snel een overzicht met meerdere aanbieders. Veel aanbieders van vpn-diensten bieden verbindingen naar meerdere landen aan. Veelvoorkomende landen zijn Amerika, Groot-Brittannië, Duitsland en Hongkong. Na het opzetten van een vpn-verbinding stuit je soms op gekke zaken. Het blijkt dat je geblokkeerde multimediacontent wel kunt bekijken, maar als je op een site als YouTube gaat kijken, kan het voorkomen dat bepaalde clips van een platenmaatschappij niet kunnen worden vertoond in verband met restricties van dat land. Maak je verbinding met een Duitse vpn-server, dan zul je zien dat Gmail opeens Google Mail heet. Er zijn ook aanbieders die in Nederland vpn-servers hebben staan. Handig voor op vakantie bijvoorbeeld, want het kan voorkomen dat bepaalde videocontent gestreamd vanuit Nederland niet in het buitenland zichtbaar mag zijn. Als je met een laptop op de camping in Spanje zit, kun je deze geblokkeerde content dan toch bekijken als je via een Nederlandse vpn-server verbinding maakt.

Alle aanbieders bieden versleutelde vpn-verbindingen aan. In principe is het niet mogelijk om te achterhalen welke content je met een vpn-verbinding bekijkt. Ook voor de aanbieder is het niet te zien wat je met de vpn-verbinding doet, maar het is wel verboden om via een vpn-verbinding illegale activiteiten te verrichten. Ook het gebruik van een p2p-netwerken (lees: downloaden via bittorrent) is verboden. Als een aanbieder van een vpn-dienst klachten krijgt over jouw internetgedrag, zal het account onmiddellijk worden afgesloten.

Na het afsluiten van een vpn-account ontvang je een gebruikersnaam, wachtwoord en domeinnaam of ip-adres van de vpn-server. Met deze drie gegevens is het voldoende om een verbinding op te zetten. Een aantal leveranciers biedt software waarmee na installatie automatisch wordt verbonden met een buitenlandse vpn-server. Natuurlijk wil je controle houden over je verbindingen. Daarom zullen we deze software links laten liggen en handmatig een vpn-verbinding opzetten. Onze workshop kun je toepassen op alle aanbieders van vpn-diensten. Het is tevens goed om te weten dat een vpn-account op meerdere computers kan worden gebruikt. Maar het is helaas niet mogelijk om met hetzelfde vpn-account op verschillende computers tegelijkertijd ingelogd te zijn.

Proxyserver

Wil je buitenlandse sites bezoeken met geografisch afgeschermde videocontent? Dan ben je het best uit met een vpn-verbinding. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van een (gratis) proxyserver, waarbij je via een buitenlands ip-adres websites kunt bezoeken, maar je zult in de praktijk merken dat niet alle multimediacontent wordt weergegeven. In gratis proxydiensten schuilt ook nog een gevaar: het blijkt namelijk dat in de praktijk soms cybercriminelen gratis proxyservers opzetten. Als je via zo’n malafide proxyserver websites gaat bezoeken, analyseren deze criminelen jouw gegevens, met alle nadelige gevolgen van dien. Het is daarom aan te bevelen voorzichtig te zijn met gratis proxyservers en nooit vertrouwelijke zaken (bijvoorbeeld creditcardbetalingen) via zo’n site te laten lopen. Als je toch met gratis proxydiensten wilt experimenteren, doe dat dan bij voorkeur met een oude pc waarop geen vertrouwelijk gegevens staan en die ook niet verbonden is met je netwerk.

Een vpn-verbinding opzetten…

In deze workshop laten we zien hoe je een vpn-tunnel opzet. Je kunt elke dienst gebruiken. Aangezien ook nog veel lezers werken met Vista en XP, zullen we behalve voor Windows 7 ook voor deze besturingssystemen een concreet stappenplan presenteren.

...met Windows 7

In Windows 7 zet je heel gemakkelijk een vpn-verbinding op. Klik op Start en ga naar het Configuratiescherm. Onder Netwerk en Internet klik je op Netwerkstatus en taken weergeven. In het Netwerkcentrum ga je naar De Netwerkinstellingen wijzigen. Klik op Een nieuwe verbinding of een nieuw netwerk instellen. Het dialoogvenster Verbinding of netwerk instellen verschijnt. Onder Verbindingsmethode selecteren kies je voor Verbinding met een bedrijfsnetwerk maken. Klik op Volgende.

Je ziet de vraag Wilt u een bestaande verbinding gebruiken? Zet een vinkje bij Nee, ik wil een nieuwe verbinding maken. Klik op Volgende. Nu verschijnt het venster Verbinding met een bedrijfsnetwerk maken. Bij de vraag Welk type verbinding wilt u maken? selecteer je Mijn Internetverbinding (VPN) gebruiken. Bij internetadres geef je de domeinnaam of ip-adres van de server op, bij Naam van het doel vul je de naam van de dienst en het land waar de vpn-server staat in. Zet een vinkje bij Nu geen verbinding maken, alleen de verbinding instellen zodat ik later een verbinding kan maken. Klik op Volgende en geef je gebruikersnaam en wachtwoord op. Deze gegevens heb je ontvangen van de aanbieder van de vpn-dienst. Klik op Maken en je leest De verbinding is klaar voor gebruik. Klik op Nu verbinding maken. De gebruikersnaam en wachtwoord worden gecontroleerd door de externe vpn-server. Als alles goedis gegaan, heb je nu een vpn-verbinding en kun je de geblokkeerde buitenlandse content bekijken.

Het is heel gemakkelijk om tussen meerdere vpn-verbindingen te schakelen of een bestaande vpn-verbinding te deactiveren. Klik op Start. Kies voor Verbinding Maken. Je ziet een overzicht van de beschikbare vpn-verbindingen. Als je verbinding reeds aanstaat, zie je de tekst Verbonden. Klik in het overzicht op de vpn-verbinding en klik op Verbinding Verbreken. Een andere vpn-verbinding hierna selecteren kan ook. Selecteer in het overzicht een andere vpn-verbinding en klik op Verbinden. Een nieuw dialoogvenster verschijnt. Klik op Verbinding maken.

...met Windows Vista

Klik in Windows Vista op de Start-button en kies voor Verbinding maken, Een verbinding of netwerk instellen. Je ziet nu het dialoogvenster Verbinding met een netwerk maken. Onder Verbindingsmethode selecteren scrol je naar beneden en selecteer je Verbinding met een werkplek maken (Inbel- of VPN-verbinding met uw werkplek instellen). Klik op Volgende. Nu volgt de vraag Wilt u een bestaande verbinding gebruiken? Zet een vinkje bij Nee, ik wil een nieuwe verbinding maken. Klik op Volgende. Bij Hoe wilt u verbinding maken? kies je voor Mijn internetverbinding (VPN) gebruiken. Klik op Volgende. Bij internetadres geef je de naam van de server op. Dit kan een domeinnaam of ip-adres zijn. Bij Naam van het doel vul je de naam van de vpn-verbinding in. Geef hier een duidelijke omschrijving van de verbinding, bijvoorbeeld de naam van de dienst en het land waar de vpn-server staat. Deze naam zie je straks terug in het overzicht met beschikbare vpn-verbindingen. Zet een vinkje bij Nu geen verbinding maken, alleen verbinding instellen zodat ik later verbinding kan maken. Klik op Volgende. Vul vervolgens je gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je hebt ontvangen van de dienst. Klik op Maken. Hierop volgt de melding De verbinding is klaar voor gebruik. Om echt verbinding te maken, klik je op de link Nu verbinding maken. De vpn-server controleert de gebruikersnaam en het wachtwoord. Als je alles goed hebt ingevuld, heb je nu verbinding gemaakt met de buitenlandse vpn-server en kun je de geografisch afgeschermde content bekijken.

...met Windows XP

Klik op Start en open het Configuratiescherm. Kies Netwerkverbinding. In de linkerbalk klik je onder het kopje Netwerktaken op Een nieuwe verbinding maken. De wizard Nieuwe verbinding maken verschijnt. Klik op Volgende. Onder het kopje Type internetverbinding zet je een vinkje bij Verbinding met het netwerk op mijn werk maken. Klik op Volgende. Bij Ik wil de volgende verbinding maken zet je een vinkje bij VPN verbinding en klik je aansluitend op Volgende. Bij bedrijfsnaam voer je de naam van de vpn-dienst en de land waar de vpn-server staat in. Klik op Volgende. Je krijgt nu de vraag Wat is de naam van de VPN server? Vul hier het domein of ip-adres van de server in. Klik op Volgende. Zet een vinkje bij Snelkoppeling aan het bureaublad toevoegen. Je ziet nu een dialoogvenster waarin je de gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Als je vanaf de eigen pc een vpn-verbinding opzet, zet je een vinkje bij Deze gebruikersnaam en wachtwoord opslaan. Dan hoef je de volgende keer niet opnieuw je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren als je verbinding maakt. Klik op Verbinden. Je maakt nu verbinding met de buitenlandse vpn-server.

Als je met een vpn-server in Amerika verbonden bent, kun je probleemloos naar de online videodienst Hulu kijken.

Als je met een vpn-server in Amerika verbonden bent, kun je probleemloos naar de online videodienst Hulu kijken. 

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Workshop, Internet

Tags: kijk verder met vpn