abonneren

Jubileum: 25 jaar internet in Nederland

Afgelopen zondag was het precies 25 jaar geleden dat Nederland werd aangesloten op de voorganger van het huidige internet. Nederland was daarmee het tweede land ter wereld dat toegang kreeg tot deze basisvorm van het internet.

Op 17 november 1988 werd vanuit Nederland de eerste trans-Atlantische email verstuurd. Dit werd gedaan door Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI). Na Amerika was Nederland het tweede land ter wereld dat toegang had tot NSFnet, de voorganger van het internet. Dit netwerk was toen voornamelijk bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden. In de Verenigde Staten werd het ook veel gebruikt door het leger.

Het internet heeft vijfentwintig jaar geleden zijn intrede gedaan in ons land en tegenwoordig is bijna 95 procent van de Nederlandse huishoudens aangesloten op het internet. De gemiddelde snelheid van het internet in Nederland ligt op 10,1 Mbps, waarmee Nederland wereldwijd op de zesde plek staat.

Eerder schreven we al dat de Nederlandse plaats Emmen beschikken over het snelste internet van ons land. Inwoners van de stad Emmen hebben volgens het onderzoek de beschikking over een downloadsnelheid van 28,2 megabit per seconde. Steden waar volgens Breedbandwinkel het internet nog wat de wensen over laat zijn Amsterdam, Zaanstad en Groningen. Daar moet je de meeste tijd uitrekken voor een download. Apeldoorn heeft met slechts tien megabit per seconde het traagste internet van Nederland.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet

Laatste reactie