abonneren

Je Google-gegevens downloaden

De diensten van Google zijn overal. Google maakt uiteenlopende webapps, van een agenda tot een browser en van een chatservice tot een kaartendienst. Het is mogelijk om van veel van die diensten je gegevens te downloaden.

Google Takeout

Met behulp van Google Takeout is het mogelijk om veel gegevens die opgeslagen liggen in je Google-account te archiveren, zodat je ze offline kunt bekijken en naar andere diensten of programma’s kunt exporteren. Met Google Takeout worden bijvoorbeeld van Google Agenda alle agenda’s opgeslagen in het iCalendar-formaat, zodat je eenvoudig naar eventueel een andere dienst kunt gaan. Al je bladwijzers kun je downloaden, evenals alle gegevens van Google Chrome, waaronder je extensie-informatie, browsergeschiedenis en meer. Ook handig is dat je je e-mails kunt downloaden vanuit Gmail in het MBOX-formaat, zodat je ze eenvoudig offline kunt bewaren.

Met Google Takeout download je veel informatie van je Google-account voor offline-opslag.

 

Data downloaden

Om je data te downloaden, bezoek je de volgende webpagina. Vervolgens kun je per onderdeel aangeven of je deze wel of niet mee wilt nemen door rechts op de schakelaar te klikken. Als er naast deze schakelaar een pijltje aanwezig is, zijn er meer exporteeropties beschikbaar. Bij bijvoorbeeld Agenda kun je dan kiezen welke agenda’s je mee wilt nemen in de export. Hetzelfde geldt bij bijvoorbeeld Google Foto’s, waar je kunt kiezen welke fotoalbums je wilt downloaden. Klik daarvoor op de optie Fotoalbums selecteren en kies de fotoalbums die je wilt meenemen. Andere gegevens die je kunt downloaden met Google Takeout zijn je gehele Google Drive-inhoud, waarbij je handig kunt kiezen naar welk formaat je elk document wilt exporteren. Als je alle aanpassingen naar wens hebt ingesteld, klik je op Volgende. Je kunt nu een bestandstype kiezen, .zip is prima, en je kunt kiezen hoe het bestand geleverd moet worden, bij Leveringsmethode. Keuzes zijn om automatisch een downloadlink te mailen als het genereren van het archief klaar is, of om de zip op te slaan in Google Drive, Dropbox of OneDrive. Klik op Archief maken om het archief te maken. Je ziet de voortgang direct in de browser.

Nadat het maken van het archief is voltooid, kun je via de downloadlink inloggen en je archief binnenhalen.

 

Hangouts & locaties

Als je ervoor kiest om je Hangouts-berichten te exporteren, is er niet zomaar een app waarmee je die kunt uitlezen. Er zijn echter obscure diensten op het internet beschikbaar, zoals bijvoorbeeld met deze tool, die je berichten offline naar menselijk leesbaar formaat kan omzetten. Klik op Browse en blader naar het bestand Hangouts.json. Je ziet na korte tijd links in beeld je gesprekken verschijnen. Klik er op een om de inhoud van het gesprek weer te geven. Hetzelfde geldt voor je locatiedata. Hiervoor ga je naar deze website, selecteer je het bestand Locatiegeschiedenis.json bij Bestand kiezen. Vul daarna even je e-mailadres in en klik op Launch heatmap om je data in te zien.  

Met de Location History Visualizer kun je je Google-locatiedata eenvoudig visualiseren.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Internet

Tags: locaties, Android, google, Hangouts, heatmap, takeout