abonneren

iOS 8 krijgt dynamische mac-adressen tegen wifi-tracking

iOS 8 gaat gebruik maken van dynamische mac-adressen om onder andere wifi-trackers op het verkeerde been te zetten. Dat ontdekte een beveiligingsonderzoeker.

Apple geeft willekeurige mac-adressen aan een apparaat, waardoor het onmogelijk wordt voor bijvoorbeeld winkels om de locatie van de gebruiker te traceren. Security-expert Frederic Jacobs ontdekte dat in een presentatie voor ontwikkelaars, die Apple online zette.

 

Vast vs dynamisch

Een gebruiker die uiteindelijk verbinding maakt met een wifi-netwerk, krijgt wel een vast mac-adres aangewezen. Daarmee kan hij alsnog gevonden worden. Ook blijft het mogelijk gebruikers te volgen via andere methoden, zoals via Bluetooth - al hebben gebruikers dat minder vaak aan staan en staan sommige telefoons zo ingesteld dat ze niet gevolgd kunnen worden.

Winkels volgen klanten

Begin dit jaar ontdekte Tweakers dat Nederlandse winkels als Dixons en MyCom veelvuldig gebruik maakten van wifi-tracking. De winkels volgden hun klanten door het mac-adres van hun toestel in de gaten te houden. Zo kunnen de ketens zien waar hun klanten in de winkel stil staan om bijvoorbeeld een product te inspecteren.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Ios 8, wifi tracking

Laatste reactie