© CIDimport

Internetadressen bijna op

Geplaatst: 24 januari 2011 - 08:10

Aangepast: 17 november 2022 - 08:52

Redactie ID.nl

Volgens sommige internetproviders zullen de internetadressen begin februari op zijn. Dit wordt voorspeld op basis van de uitgiftesnelheid van één miljoen adressen per vier uur.

Volgens sommige internetproviders zullen de internetadressen begin februari op zijn. Dit wordt voorspeld op basis van de uitgiftesnelheid van één miljoen adressen per vier uur.

Voor ieder apparaat dat aan internet verbonden wordt, is een uniek adres nodig. Dit noemt men een ip-adres. Het huidige internetsysteem IPv4 beschikt slechts over 4,3 miljard IPv4-adressen. Om het tekort aan internetadressen op te lossen zijn internetdeskundigen in de jaren 80 al begonnen met de ontwikkeling van een nieuw internetprotocol; IPv6. Met het nieuwe internetprotocol zijn er biljoenen internetadressen beschikbaar. Helaas is het bij de overgang naar het nieuwe IPv6 protocol vooral veel bij praten gebleven. Sommige bedrijven en overheden stimuleren de overgang naar het nieuwe internetprotocol. In de praktijk blijken internetgebruikers pas te migreren als zich problemen voordoen.

De overgang van IPv4 naar iPV6 heeft een beetje last van het kip en ei probleem. De overgang moet in de hele keten gemaakt worden. Zowel applicaties als netwerkappareratuur moeten geschikt gemaakt worden voor IPv6. Windows 7 bijvoorbeeld is er helemaal klaar voor en bevat ondersteuning voor IPV6. Er is echter nog veel verouderde netwerkapperatuur die nog vervangen moet worden. Ook veel fabrikanten van netwerkapparatuur hebben veel te lang een afwachtende houding aangenomen en verkopen nog steeds apparatuur die nog niet geschikt is voor IPv6.

Als de IPv4 adresssen op zijn, wil dat nog niet zeggen dat er direct grote problemen optreden. Veel IPv4 adresssen zijn al uitgeven aan providers die deze nog kunnen uitgeven aan gebruikers. Ook kunnen veel bestaande adressen worden hergebruikt. Vooral in de Aziatische landen waar internet enorm snel groeit, zoals India en China, zullen in de problemen komen. In de Westerse landen kan het problemen gaan geven bij de snelle groei van het mobiele internet.

[Via: Mashable]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten