Internet op vakantie: Dit zijn je opties

Internet op vakantie is tegenwoordig net zo belangrijk als internet thuis. De versoepelde regels voor roaming houden het gebruik ook in het buitenland, binnen de EU, betaalbaar. Of je lift simpelweg mee op een bestaand wifi-netwerk, bijvoorbeeld met een kleine reisrouter. Dit zijn je opties.

De hotspotfunctie op de smartphone is een aantrekkelijke optie om bijvoorbeeld je iPad en laptop online te krijgen. Dat kan behalve in Nederland ook in de hele EU vanuit je internetbundel, met dank aan de onlangs versoepelde regels voor roaming. Maar de functie is wel wat beperkt, zeker als je meerdere apparaten wilt inloggen. Het bereik blijkt ook vrij beperkt. Er bestaan enkele apps die wat meer controle geven over de hotspotfunctie, maar verwacht geen wonderen. Zo kun je met MobWifi bijvoorbeeld een datalimiet instellen, zien welke gebruikers zijn verbonden en ook uitgebreidere statistieken bekijken over het dataverbruik.

Mifi-router

Een mifi nemen we graag mee op vakantie. Zeker in landen waar het aantrekkelijker is om een buitenlandse simkaart te halen in de plaatselijke telecomshop. Stop de mifi-router in de rugzak en je hebt wifi op al je mobiele apparaten. Een mifi komt op een volle accu vaak gemakkelijk de dag door en op je smartphone bespaar je juist op het verbruik.

Je kunt de accu vaak een mifi vaak handmatig verwisselen en dus eventueel een extra accu meenemen voor onderweg. Heb je behoefte aan extra accuduur? De Huawei E5770 heeft een veel zwaardere accu (5200 mAh) waardoor je zo’n 40 uur online kunt blijven. Je kunt het apparaat ook gebruiken als powerbank door andere apparaten op te laden via de usb-host-aansluiting.

Lees hier meer over het instellen van een mifi-router.

Zit je op een plek waar de dekking van 4G te wensen over laat? Een smartphone of mifi kan altijd terugvallen op 3G, dat dankzij hspa-technologie ook nog behoorlijk rap is. Maar alsnog haalt dit het natuurlijk niet bij 4G. In de praktijk merken we vaak dat een mifi of 4G-router terugvalt naar 3G, terwijl er ook een goed 4G-netwerk is. De oplossing is om via de instellingen handmatig 4G te kiezen.

Een verminderd bereik heeft natuurlijk wel gevolgen voor de snelheden die je kunt halen. Een externe antenne om een beter 4G-signaal op te vangen kan een goede oplossing zijn, ook in buitengebied. Voor een vaste opstelling, bijvoorbeeld een vakantiehuisje met 4G-router, kan dat een buitenantenne zijn. Er zijn ook compactere antennes voor bijvoorbeeld in de auto, op de camping of in een boot, die draagbaarder zijn maar minder versterking geven. Ze zijn nog steeds een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de standaardantennes.

De mifi-routers van Huawei hebben vaak een of twee aansluitingen voor een antenne. Ook op een 4G-router vind je die vaak. Zo heeft de TP-Link TL-MR6400 twee afneembare antennes. De reden voor de dubbele antenne heeft te maken met de mimo-technologie bij 4G.

Bereik vergroten

Met een externe antenne kun je het bereik en daarmee de stabiliteit flink verbeteren. Belangrijk om op te letten bij 4G is het aantal antenne-aansluitingen. Dankzij mimo kunnen meerdere streams gebruikt worden. Heb je een 4G-router of mifi die twee streams ondersteunt voor een hogere up- en downloadsnelheid, dan vind je daarop ook twee antenneaansluitingen. Je zou twee aparte antennes kunnen aansluiten, maar er zijn ook duurdere LTE MiMo-antennes met twee aansluitingen.

Let er ook op wat voor type connector je nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld sma, crc9 of ts9 zijn. Er zijn relatief voordelige adapters om bijvoorbeeld van sma naar crc9 te gaan. Zorg er daarnaast voor dat de antenne alle frequentie(s) ondersteunt van de 3G- of 4G-netwerken waarop je het gaat gebruiken. Welke frequenties dat zijn hangt af van je provider.

internet op vakantie

© PXimport

Met de hotspotfunctie van de smartphone of met een mifi heb je ook meteen een ad-hoc netwerkje. Handig als je bijvoorbeeld in je vakantiehuisje ook graag een ip-camera aansluit om de kinderkamer in de gaten te houden, of een Chromecast wilt gebruiken om een filmpje naar de tv te ‘casten’. Op je smartphone is zo’n netwerk wat mogelijkheden betreft vrij beperkt. Al kun je in theorie zelfs de Chromecast instellen om de wifi-hotspot van je smartphone te gebruiken, en daarna met diezelfde smartphone media naar je Chromecast ‘casten’.

Dat is overigens wel een wat omslachtige procedure en een recente update heeft de mogelijkheid (onbedoeld) ook tijdelijk om zeep geholpen. Als oplossing kun je een aparte smartphone of tablet gebruiken voor het casten, als je die hebt. Een mifi van Huawei geeft je een stuk meer opties qua netwerkinstellingen maar de menu’s zijn wel vrij ondoorgrondelijk. Een kleine mobiele router kan een oplossing bieden.

Mobiele router

Een mobiele router zoals de TP-Link TL-WR802N (ongeveer 25 euro, zie afbeelding bovenaan dit artikel) kan je in veel situaties uit de brand helpen. Het apparaatje neemt nauwelijks ruimte in: de bijgeleverde netadapter is zelfs groter dan de router zelf. De router kent vijf werkstanden, waaronder de zogenoemde Hotspot Router. Die kan de draadloze internetverbinding van je smartphone benutten en op basis daarvan een tweede wifi-netwerk aanmaken. Dat netwerk heeft zijn een eigen ssid en wachtwoord en gebruik je voor je apparaten, met een stuk minder beperkingen.

Je kunt er natuurlijk ook de beperkingen van een wifi-hotspot op bijvoorbeeld de camping of in een hotelkamer mee omzeilen. Bij die hotspots kun je vaak maar met één apparaat tegelijkertijd verbinding maken. Meestal wordt je inlogcode gebonden aan het mac-adres van het apparaat waarmee je inlogt. Bovengenoemde router wordt als één apparaat gezien.

Een andere interessante optie is het gebruik in de modus Wireless Router. Op plaatsen waar je alleen een vaste internetverbinding hebt, zoals een hotelkamer of conferentieruimte, kan de router een lokaal wifi-netwerk opzetten. Ook heel praktisch is de stroomvoorziening via usb, zodat je de usb-poort of je laptop of lader van je smartphone kunt gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten