Instapaper

We bezoeken websites, lezen nieuwsberichten, volgen rss-feeds en gebruiken sociale nieuwsaggregators, maar we hebben niet altijd de gelegenheid om alles ook direct te lezen. Gelukkig zijn er webdiensten en applicaties die dergelijke teksten bewaren, zodat we ze op een ander moment kunnen lezen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De dienst Instapaper biedt al sinds 2008 de mogelijkheid om artikelen en nieuwsberichten te bewaren en op een comfortabele manier te lezen. Instapaper beschikt over een bookmarklet voor verschillende webbrowsers om artikelen en berichten toe te voegen. Er is ook een aparte bookmarklet – Read Now – waarmee je een artikel direct in een leesbare versie kunt bekijken zonder dat het artikel aan Instapaper wordt toegevoegd. Daarnaast zijn er applicaties beschikbaar voor iOS, Android, Kindle Fire en Nook. Verder bevatten diverse nieuwsaggregators en applicaties van derden de mogelijkheid content naar Instapaper te bewaren.

De webapplicatie van Instapaper is gratis, maar de apps voor iOS en Android kosten respectievelijk € 3,59 en € 2,41. Voor iOS is er echter wel een gratis Lite-versie beschikbaar. De mobiele applicatie van Instapaper bevat mogelijkheden die we niet tegenkomen in de webapplicatie.

Zowel de webapplicatie als de mobiele applicatie tonen artikelen in chronologische volgorde. Er worden geen afbeeldingen in het overzicht gebruikt. De items kunnen niet worden gesorteerd. Met behulp van mappen, die je on-the-fly creëert, kan je de artikelen beter organiseren. Om ze sneller terug te vinden kan je ze ook markeren als favoriet of ze in een archief bewaren. Om bewaarde artikelen te doorzoeken is een optioneel abonnement noodzakelijk (€ 2,69 per drie maanden, € 5,49 per half jaar of € 10,99 per jaar).

Instapaper toont een artikel als een schone tekstversie, maar desgewenst wordt ook het originele bericht getoond. De webapplicatie biedt enkele opties om de tekstversie naar wens aan te passen. Er zijn maar drie lettertypen beschikbaar en ook het aanpassen van de kolombreedte kent beperkingen. De tekst kan worden weergegeven op een witte achtergrond of in een sepiatint en in nachtmodus. De iOS- en Android-applicaties gebruiken meer lettertypen en bevatten ook meer functies om de vormgeving naar wens in te stellen: de kolombreedte, regelafstand en de helderheid kunnen realtime worden aangepast.

Bewaarde artikelen kan je delen met een url of op sociale netwerken als Tumblr, Twitter, Facebook, Pinboard en Evernote. In de mobiele app kan je een artikel tevens openen met een andere applicatie, zoals GoodReader of Chrome. Daarnaast biedt de mobiele applicatie de mogelijkheid om artikelen van vrienden te bekijken en worden populaire artikelen uitgelicht in het onderdeel ‘The Feature’.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Internet

Tags: read later