Half miljoen Nederlandse huishoudens hebben geen breedband

In 2020 moeten alle Europeanen tot in iedere uithoek toegang hebben tot breedbandinternet. Eurocommissaris Neelie Kroes (ict) heeft dit nobele streven geformuleerd in haar Digitale Agenda. Het is de vraag of dit gaat lukken. In de Nederlandse buitengebieden komt het snelle internet maar traag op gang, laat staan de (armere) buitengebieden in de rest van Europa.

Drie- tot vijfhonderdduizend Nederlandse huishoudens hebben nog steeds geen toegang tot breedbandinternet, schrijft de Volkskrant. Dit komt doordat de woningen in de zogeheten buitengebieden nog steeds zijn aangewezen op de ouderwetse koperdraad die in de vorige eeuw nog voor telefonie werd aangelegd. De buitengebieden hebben vaak geen kabel- of glasvezelverbinding.

Ouderwets
De ouderwetse koperdraad haalt vaak een maximale downloadsnelheid van 1 megabit per seconde. Gemiddeld ligt dat in Nederland op 20 megabit. Het probleem doet zich niet alleen voor bij de Nederlandse consument, maar ook bij bedrijven. Zo zijn er in provincies als Friesland, Overijssel en Brabant een paar honderd bedrijven die ook geen beschikking hebben over breedband.

30 megabit
Als het aan Eurocommissaris Kroes ligt, dan moet het Nederlandse gemiddelde nog voor 2020 omhoog. Zij wil dat alle Europese burgers in 2020 toegang hebben tot internet met downloadsnelheden van 30 megabit per seconde.

Liberalisering
Dat mensen in een dichtbevolkt gebied als Nederland nog steeds geen breedbandinternet hebben heeft te maken met de liberalisering van de telecommarkt. De concurrentie heeft in Nederland wel de beste breedbandverbindingen in Europa bezorgd, maar vanwege de aansluitingskosten zijn de buitengebieden voor de commerciële partijen veel minder interessant. De aansluiting van de laatste vijf procent van de huishoudens kost vanwege de graafwerkzaamheden te veel geld. Deze bedragen volgens de Volkskrant in de buitengebieden ongeveer 3.000 euro per huishouden, tegen een paar honderd euro in de randstad.

Glasvezel voor Den Haag
In Den Haag wordt binnenkort glasvezel aangelegd. Afgelopen donderdag hebben het bedrijf Reggefiber en de gemeente daarover een contract gesloten. Dit gaat ongeveer vijf jaar duren. De kosten van het aanleggen van glasvezel in Den Haag is een investering van 200 miljoen euro. De aansluiting kost in Den Haag ongeveer 900 euro per huishouden.

Bron: de Volkskrant

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, europa, glasvezel, reggefiber, breedband