abonneren

Google wordt persoonlijker

Na een jaar lang besloten testen heeft Google nu zijn 'persoonlijke zoekresultaten' doorgevoerd in Google Search. Persoonlijke zoekresultaten kennen we al van Gmail, Google Calendar en Google+. Uiteraard werkt de nieuwe functionaliteit alleen als je ingelogd bent in je Google-account.

Met de nieuwe Google Search kun je op google.com naar persoonlijke informatie zoeken. Vluchten, reserveringen, postpakketjes: zolang Google de informatie ergens uit je account kan halen, bijvoorbeeld uit Gmail, is het in Google Search weer terug te vinden. Wie geen behoefte heeft aan deze functionaliteit kan het uiteraard altijd uitschakelen. Zoek je bepaalde persoonlijke informatie, dan kun je dit in een 'natuurlijke' zoekopdracht formuleren. Denk hierbij aan "Welke afspraken heb ik morgen?" en "Wanneer vertrekt mijn vliegtuig?".

Door het invoeren van persoonlijke zoekresultaten in Google Search begint de zoekmachine steeds nauwer te integreren met Google Now, het 'kaarten'-systeem dat we van Android kennen. 

De nieuwe zoekfunctionaliteit kijkt ook in je Google+-foto's. Vraag je bijvoorbeeld "Laat me mijn foto's van Thailand zien", dan krijg je alle foto's die je in Thailand hebt genomen (als deze voorzien zijn van locatiemetadata, uiteraard). Interessant is ook dat je kunt vragen om foto's van zonsondergangen; Google probeert namelijk alle foto's automatisch te herkennen en er steekwoorden aan toe te voegen.

Vooralsnog werkten persoonlijke zoekresultaten alleen in het Engels, op de Engelse Google-sites, maar het is de verwachting dat deze functionaliteit spoedig ook naar Nederland komt. Heb je geen behoefte aan persoonlijke zoekresultaten, dan kun je het per sessie uitzetten (globe-icoontje) of permanent uitschakelen (bij Zoekinstellingen).

Persoonlijke zoekresultaten in Google Drive blijven vooralsnog in besloten bètafase.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord