abonneren

Google verwerkt recordaantal verwijderverzoeken naar illegale downloadlinks

Google krijgt van auteursrechthebbende organisaties telkens vaker verzoeken om links naar illegale downloadsites uit de zoekresultaten te verwijderen. Wekelijks worden er nu meer dan 24 miljoen aanvragen gedaan, wat een record is.

Dat meldt Torrentfreak op basis van Google's transparantierapport. Te zien is hoe er sinds 2013 alsmaar vaker 'DMCA takedowns' worden aangevraagd. Over heel 2016 komt dat straks neer op meer dan een miljard verzoeken. Google werkt in de meeste gevallen ook netjes mee. 91 procent van alle gerapporteerde links worden ook daadwerkelijk uit de zoekindex verdwijderd. 

Toch is het nog maar de vraag of het illegale downloadprobleem hierdoor daadwerkelijk aangepakt wordt. Volgens Google komen internetpiraten over het algemeen niet aan hun downloads via zoekmachines, maar kennen ze de sites al waar ze het kunnen vinden. Vervolgens surfen ze daar direct naartoe, zonder tussenkomst van Google.

Niet tevreden

Auteursrechtenorganisaties zijn tevens niet zo blij met de huidige aanpak. De downloadsites blijven immers gewoon in de lucht en zodra urls worden aangepast, kunnen ze weer gevonden worden door Google. Dat zou dan ook op grote schaal gebeuren, waardoor men alsmaar nieuwe verzoeken moet in blijven dienen. En dat is dan ook wel terug te zien aan het aantal aanvragen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: google, Torrent, Brein