abonneren

Google truukt Safari-gebruikers

Google heeft zich niet netjes gedragen. Het heeft volgens de Federal Trade Commision (VS) bewust de 'Do Not Track'-beveiliging in Safari omzeilt. Nu geeft Google dat niet direct toe, maar het wil wel schikken voor 22,5 miljoen.

Via de optie 'Do Not Track' (DNT) kunnen surfers in Safari aangeven dat ze niet gevolgd willen worden door websites waar ze zijn geweest. Een handige optie dus. Als iemand DNT heeft ingeschakeld kunnen de cookies van sites niet worden opgeslagen. Google heeft een mogelijkheid gevonden waardoor het wel kan: leuk voor Google, maar niet voor de gebruikers die daar geen zin in hebben. 

Achterom

Google gebruikte een trucje om cookies alsnog op te slaan. Door deze weg te schrijven op het moment dat een website geladen wordt, is DNT er blijkbaar nog niet van op de hoogte. Google zelf gebruikt dit onder meer voor zijn "+1"-functie van Google+. Het stoort de FTC vooral dat dit gebeurde zonder dat de gebruikers daar erg in hadden. Ze verkeerden in de veronderstelling dat ze lekker vrij kunnen surfen, zonder dat Google hiervan op de hoogte is (als dat al mogelijk is). 

16K per dag

Google geeft natuurlijk niets openlijk toe en gooit het op een slordigheidje of nalatigheid. Geen bewuste opzet. Echter: ze willen schikken voor 16.000 dollar per dag. Wat neer komt op ongeveer 22,5 miljoen. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Internet

Tags: