abonneren

Google Transit in Nederland

Met Google Transit kan vanaf vandaag ook in Nederland een reis per openbaar vervoer worden gepland. In het buitenland kan het al langer, maar vanaf vandaag kan de OV-planner ingebouwd in Google Maps ook in Nederland gebruikt worden (in de Nederlandse Google Maps). Vooralsnog werken alleen het Amsterdamse GVB en de NS mee aan deze dienst die door Google, Google Transit genoemd wordt.
Dit betekent dat alleen reizen in Amsterdam of per trein gepland kunnen worden. Uiteraard hoopt Google in de toekomst ook de gegevens van alle openbaarvervoerbedrijven te kunnen gebruiken.

Het handige van de Google Maps app op Android of iPhone is dat je eenvoudig een ov-route kunt plannen van beginpunt naar eindpunt. Op basis van de gps-locatiegegevens weet de smartphone al waar je bent. Aan de hand van de dienstregeling worden meerdere opstaptijden aangeboden. Als er geen bus-of tramgegevens zijn, wordt de looproute naar het dichtstbijzijnde station aangegeven. Google Transit is ook gewoon op een webpagina beschikbaar.

Tijdens de presentatie van Google Transit liet NS-president directeur Bert Meerstadt zich ontvallen dat de NS op dit moment een reisinformatie-API test. Deze interface moet de actuele vertrektijden en storingen beschikbaar maken voor programmeurs. Dit is een opvallende zet, want in het verleden heeft het bedrijf nog wel eens met juridische stappen gedreigd tegen applicaties die reisinformatie beschikbaar stelden. Zodra de API af is, kan ook Google aan de slag met de implementatie van actuele reisinformatie in Transit.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: